Un spatiu potrivit celor cu pasiune pentru gatit si ziua de duminica!

3 preparate cu maia care sa iti salveze maiaua mama

3 preparate cu maia care sa iti salveze maiaua mama

Da, este vorba despre acea maia care in mod normal s-ar arunca la gunoi, pentru ca „nu ai nevoie” de ea. Deja ai un obicei, la fiecare reimprospatare iei o cantitate din maiaua mama, adaugi faina, apa si amesteci. Ce a ramas din maiaua mama se duce la gunoi. Dar nu trebuie sa ajunga acolo. Eh, uite tu ca se pot face mai multe nebunii si nu e nevoie sa risipim alimentele, banii si munca noastra.

Eu incerc sa nu mai irosesc faina. Gandeste-te la urmatorul scenariu: daca hranesc maiaua de 2 ori pe zi, timp de 7 zile si din 110g maia arunc 100g la fiecare reimprospatare, pierd undeva la 50g faina. Intr-o saptamana pierd 700g faina, OMG.

In fiecare reteta intra maiaua mama pe care altfel as fi aruncat-o. Mai intai am reimprospatat-o si ce a ramas am folosit in preparate.

Daca inca nu ai maia, poti sa iti faci una urmarind tutorialul asta easy.

Clatite pufoase cu maia

  • 2 oua
  • 250g lapte
  • 250g maia
  • 180g faina patiserie
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita sare
  • 50g zahar
  • 60g unt topit

Seara amestec toate ingredientele intr-un bol, acopar cu o punga de plastic reutilizabila le las 20 de minute la temperatura camerei si pun la frigider pana dimineata.

Daca tii la aspect si vrei sa se umfle mai mult, atunci adaugi ouale a doua zi dimineata. Separi galbenusul de albusul. Amesteci galbenusul bine in mix, bati albusul pana cand obti o spuma tare si incorporezi cu grija in aluat.

A doua zi incing bine o tigaie, la foc mediu. Adaug putin ulei si pun cate 2 linguri din amestecul de clatite. Le tin pana cand se maronesc pe fiecare parte, astfel incat sa nu am mijlocul umed.

Ies 4 portii.

Lipii cu maia

  • 91g maia mama
  • 125g faina
  • 62g lapte
  • 36g iaurt grecesc
  • 3g sare

Cu ce ungem lipiile?
25g unt topit
7 fire patrunjel tocate marunt
2 catei usturoi zdrobiti

Eu le-am amestecat seara inainte de culcare si le-am lasat la temperatura camerei. A doua zi dimineata se taie in 4 parti si se intinde fiecare bucata pana cand obtinem o grosime de aprox 6mm.

Se pun in tigaie la foc mediu tare. Cam 2 minute pe fiecare parte, pana cand apar pete maronii si se umfla putin.

Pentru uns amestec untul, patrunjelul si usturoiul si cu o pensula dau peste lipii atunci cand le scot din tigaie.

Ies 4 lipii

Saratele cu maia

  • 100 de grame maia mama
  • 65g faina ( alba/integrala)
  • 16g ulei de masline extravirgin
  • 1 lingura din orice mix de condimente ai vrea (cimbru, busuioc, oregano, za’atar)
  • 1/2 lingurita sare de mare fina
  • sare grunjoasa

Intr-un castron amestec maiaua cu faina, uleiul de masline, condimentele uscate si sarea. Framant pana cand aluatul ajunge o sfera neteda, 4-5 minute.
Infasor aluatul in folie de plastic si las aluatul 12 ore in frigider. Preincalzesc cuptorul la 175 grade C. Tai aluatul pe jumatate si intind fiecare bucata pana cand este foare subtire, intr-o forma cat se poate de dreptunghiulara. Nu trebuie sa fii prea perfectionist, oricum o sa le rup in bucati mai mici si nu conteaza dreptunghiul ala ca la carte.
Pun cele doua dreptunghiuri intr-o tava cu foaie de copt. Ung cu apa cu ajutorul unei perii si presar cu sare grunjoasa. Las la cuptor cam 14 minute pana cand sunt maronii. Le scot pe un grilaj sa se raceasca. Le rup bucati mici, probabil dau drumul la un film pe Netflix si le termin in primele 5 minute 🙂

Pentru 2 persoane ( sau o persoana ca in cazul meu :)) )

In incheiere un indemn clasic „Save the sourdough!”

Share

Related Posts

Focaccia cu maia si mirosul divin

Focaccia cu maia si mirosul divin

Sa iti povestesc eu ce sa intampla cand focaccia cu maia e la cuptor. Pisica mea innebuneste cand simte miros de ulei de masline incins. Cumva si eu trec printr-o stare de euforie atunci cand toata casa se umple de mirosul divin din cuptor. E […]

Paine cu maia – Punctul de referinta

Paine cu maia – Punctul de referinta

inceputuri Prin 2018 am dat peste un blog numai cu „sourdough recipes” sau retete cu paine cu maia. Am zis ca trebuie sa incerc si eu ca sa nu traiesc degeaba pe lumea asta. Am facut maiaua de la 0. Am folosit-o intr-o reteta de […]



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *