De ziua mea am primit o carte scrisa de un chef pe care il indragesc foarte mult, preparatele lui sunt de pe alta lume. Acest minunat chef britanic-israelian, pe nume Yotam Ottolenghi ( va rog sa intrati pe contul lui de instagram ), face cele mai neobisnuite „dish-uri” si creeaza pur si simplu arta culinara.
In urmatoarele postari am sa descriu cateva preparate pe care le-am incercat si mi s-au parut excelente.
Incep cu o reteta de cartofi dulci cu sos de smantana si lemongrass. Al naibii lemongrass, am alergat dupa el prin tot orasul, aproape m-am dat batut dar prietenul meu google mi-a indicat ca este posibil sa il gasesc la Metro. Am dat o fuga si l-am gasit in sfarsit, acum pot sa respect reteta si sa creez si eu „arta” 🙂
Cartofi dulci cu sos de smantana si lemon grass
Ingrediente
- 900 g cartofi dulci
- 4 linguri ulei de masline
- 1 1/2 lingurita coriandru praf
- 1/4 lingurita sare de mare
- 1 ardei iute proaspat
- 15 g frunze de coriandru
Sos
- 1/2 tulpina de lemongrass
- 200 g smantana
- coaja rasa si zeama de la 2 lime
- 50 g ghimbir ras
- 1/2 lingurita sare de mare
Cuptorul trebuie preincalzit la 210 grade Celsius. Cartofii i-am taiat in doua, pe lungime, apoi in sferturi, iar dupa i-am taiat in opt felii lungi.
Am asezat hartie de copt pe o tava, iar apoi am adaugat feliile de cartofi si i-am stropit cu ulei, sare si coriandru praf. Am introdus tava in cuptor, m-am ars putin la un deget, nu am avut grija pentru ca ma gandeam la ce o sa mananc peste 25 de minute ( da, trebuie lasat la cuptor 25 de minute, sau pana cand observati merginile cartofilor dulci ca se rumenesc )
In acest timp am pregatit sosul de smantana cu lemongrass. Am taiat subtire „iarba de lamaie” si am amestecat-o cu celelalte ingrediente pentru sos si am asteptat cuminte sa se faca cartofii.
Dupa ce am scos cartofii din cuptor, i-am mai lasat cateva minute sa se raceasca, apoi am presarat frunzele de coriandru si bucatele de ardei iute.
Un prieten mi-a tinut companie si am mancat impreuna. Nu i-a placut neam gustul coriandrului, asa ca va sfatuiesc sa il incercati inainte de a il folosi in acest preparat. Cred ca pe lumea aceasta exista doua tipuri de oameni, cei carora le place coriandrul si cei care urasc coriandrul. Eu personal il pot suporta, cred ca este ceva deosebit cand il folosesc in bucatarie si o sa il folosesc ori de cate ori am ocazia.
Bon appetit.