De la acea clasica mamaliga cu branza si smantana, aka MBS, pana la retetele astea ce urmeaza sa vi le prezint e drum lung, sau scurt depinde din ce punct de vedere privesti. Eu am fost invatat ca mamaliga se face la ceaun, trebuie sa fie foarte fina si tre sa amesteci incontinuu sa obtii ceva care sa mearga cu o branza de oaie sau de capra sarata si o smantana grasa. Ca si preparat in sine am crezut ca este limitat, nu prea ai cu ce sa combini mamamliga in afara de sarmale, un ciolan sau varza cu bacon. No more, mitul a fost spulberat, sunt o gramada de retete si combinatii cu “mamalliga”. Italienii au si un restaurant cu preparate pe baza de mamaliga, am gasit un astfel de local cand ma indreptam spre snow fest si am aterizat in Bergamo. In mall-ul de langa aeroport este acest local numit DA 30 Polenta. Are o multime de dish-uri cu mamaliga si sunt foarte bune. Eu am facut vreo 3 retete, parca venite de pe alta lume, gustul este ireal si am obtinut un gust diferit, exact ceea ce caut eu in retetele pe care le incerc. Diferit, nu este intotdeauna si bun, dar in cazul retetelor cu “mamaliga” a fost ce trebuie.
Pai si daca ar fi sa ma apuc de treaba, ma duc pana in Obor sa imi cumpar ingrediente fresh si de la producatori locali. Cumpar cat se poate de mult de la producatori romani si care pun suflet in ceea ce cultiva.
Mamaliga cu ciuperci
Ingrediente
- 4 linguri ulei masline
- 350 g ciuperci
- 2 catei usturoi
- 1 lingura cimbru tocat
- 1 lingura ulei trufe
- 500 ml supa legume
- 80 g malai
- 80 g parmezan
- 30 g unt
- 1 lingurita rozamarin tocat
- 100 g branza capra
- sare si piper
Intr-o tigaie medie adaug 2 linguri de ulei de masline. Dupa ce s-a incins bine uleiul, pun juma’ din cantitatea de ciuperci si le prajesc cateva minute pana cand capata o culoare usor maronie. Cel mai bine se fac daca nu le misc prea mult, asa stau in contact mai mult cu tigaia. La fel procedez si cu cealalta jumatate de ciuperci. Opresc focul si apoi amestec toate ciupercile cu usturoi, cimbru, uleiul de trufe , sare si piper. Pastrez undeva la cald, eventual pun un capac deasupra lor.
Pun supa de legume la fiert pana cand da in clocot (o ceapa, un morcov, un pastarnac sau telina si sare si piper). Adaug usor malaiul si reduc focul la minimum. Amestec constant cu o lingura de lemn pana cand mamaliga se desprinde de marginile cratitei, dar este aproape fluida. Dau cuptorul la maxim. Cand mamaliga este gata adaug parmezanul, untul si rozmarinul. Asezonez dupa gust cu sare si piper. Pe o tava de cuptor pun folia alimentara, intind mamaliga si pun deaspura branza de capra. Las la cuptor pana cand se topeste branza. Adaug ciupercile cu sosul lor si mai las un minut la cuptor sa se incalzeasca. Se serveste fierbinte alaturi de oamenii dragi, in cazul meu cu jumatatea mea mai buna <3
Se zice ca mamaliga nu are deloc savoare decat cu o tona de sare si piper. Eh, se poate adauga si ceva unt si branza si se obtine un rezultat blana. La fel se poate obtine cu ceva condimente si unt.
Mamaliga cu verdeturi si lime
Ingrediente
- 65 g unt
- 4 catei usturoi
- 2 lingurite coriandru praf
- 1 lingurita cepa granulata
- sare si piper
- 1 l supa legume
- 160 g malai
- 2 bucati lime
- 3/4 lingurita cumin
- 1 bucata ardei iute verde
- 100 g ceapa verde
- 1 varza taiata in felii de 1 cm
- 150 g spanac
- 5 g menta
- 150 g smantana
Topesc 50g de unt intr-o tigaie medie. Adaug juma’ din usturoi, jumatate de lingurita de coriandru praf, ceapa granulata, o treime de lingurita de sare si un varf de piper. Se frige cam 2 minute, pana cand untul incepe sa bolboceasca si usturoiul incepe sa devina maro, apoi adaug supa si aduc la punct de fierbere (simmer). Micsorez focul la mediu si adaug malaiul, amestecand incontonuu pana cand “polenta” se omogenizeaza si se ingroasa. Dau focul la minim si gatesc pentru inca 10 minute, amestecand des, pana cand este de consistenta unu gris, apoi iau de pe foc si adaug coaja de lime.
Intr-o cratita mica topesc untul care a mai ramas la foc mediu. Cand incepe sa bolboroseasca, adaug usturoiul, coriandrul, chimenul, chilli, o treime de lingurita de sare si mult piper. Frig pana cand usturoiul incepe sa devina maro. Adaug ceapa verde, varza si am lasat 1 minut amestecand des. Adaug spanacul in 2 ture, amestecand 2 minute pana cand si-a micsorat volumul si varza incepe sa se inmoaie, dar este tot verde. Iau de pe foc, storc jumatate de lime peste si adaug frunzele de menta.
Cand verdeturile sunt gata, pun mamaliga inapoi pe foc sa se incalzeasca. Apoi impart cantitatea de mamaliga in 4 boluri, o lingura/doua de smantana si adaug verdeturile in boluri. Dupa ce am pus si o felie mai groasa de lime am chemat lumea flamanda la masa. Din faptul ca prietenii nu au scos nici un sunet pana cand au terminat bolul, ma face sa cred ca a fost delicios. Eu zic sa incerci si tu si poate imi lasi un comentariu sa imi spui cum a fost.
Bon profit!