Un spatiu potrivit celor cu pasiune pentru gatit si ziua de duminica!

Cartofi mega crocanti si pufosi ca norisorii de pe cer

Cartofi mega crocanti si pufosi ca norisorii de pe cer

Reteta aceasta nu da gres niciodata, combina o crusta mega crocanta cu un interior pufos si delicios, cartofii acestia sunt acei cartofi care vor ramane pentru totdeauna in bucataria mea. Pentru a obtine cele mai bune rezultate a fost nevoie sa folosesc cartofi bogati in amidon, sunt acei maro-roscati cu o forma alungita. Ei au coaja groasa si se sfarama cand sunt gatiti , pufosi cand sunt pasati, sunt alegerea ideala pentru a ii gati la cuptor. Cartofii noi sunt extraordinari pentru ca nu trebuie sa ii cureti de coaja si se gatesc la fel de bine ca cei maro-roscati. Am nevoie si de o sursa de grasime buna, fie ca este untura, unt cu concentratie mare de grasime, ulei de masline extravirgin; alegerea este foarte importanta si da rezultate diferite. Eu prefer sa folosesc o combinatie de unt + ulei de masline, nu a dat gres niciodata.

Intr-una din incursiunile mele in piata Obor, am avut nevoie de jumatate de kg de cartofi si m-am dus, am studiat atent ce aveau de oferit vanzatorii si am ales pe unii care mi s-au paruit ok. Am cerut juma de kilogram, iar vanzatorul m-a intrebat cu mirare “adica vreti 3 cartofi?” la care eu la fel de mirat “ doar 3 cartofi intra in juma de kil”… vanzatorul cu zambetul pe buze: “ati mai cumparat cartofi vreodata?” Chiar ca bucatar de duminica sunt :))) si am zis “Ok, atunci dati-mi un kilogram” :))

Reteta este destul de simpla ( am furat-o de la marele Jamie Oliver ) :
2kg de cartofi
8 catei de usturoi
6 linguri de unt+ulei de masline ( untul trebuie sa fie topit inainte )
2-3 Rozmarin dupa preferinte

Cartofii se pre-fierb inainte sa intre la cuptor, intr-o oala mare am adaugat apa si sare si adus la punctul de fierbere. Cuptorul l-am preincalzit la 220 grade Celsius. Cartofii se curata si se taie in bucati de marimea unei mingii de ping pong . I-am pus in oala cu apa fiarta timp de 10 minute dupa care intr-un scurgator si am amestecat putin pentru a le da o margine care sa absoarba grasimea si sa obtin cartofi crocanti.

Intr-o tava am adaugat o buna parte din unt+ulei, rozmarinul si ustoroiul dupa care am asezat cartofii si am amestecat bine pana cand au fost acoperiti pe toate partile. Neaparat trebuie lasat loc intre cartofi pentru a se coace cat mai uniform, asa voi obtine cartofi crocanti. Se lasa aproximativ 45 de minute, iar dupa 30 minute am vrut sa maresc suprafata cartofului pe tava, astfel m-am folosit de un batator, nu am avut altceva si am apasat incet, incet, pe fiecare cartof in parte, pana cand s-au aplatizat. Apoi am adaugat uleilul cu unt, rozmarin, usturoi , am uns bine de tot cu o pensula de bucatarie si i-am pus din nou la cuptor pentru 25-30 minute , pana cand mi s-a parut ca arata bine, precum niste cartofi crocanti si merita scosi.

Bon profit!

Cartofi mega crocanti si pufosi ca norisorii de pe cer

Cuvinte cheie cartofi crocanti
Timp de pregatire 10 minutes
Timp de gatire 1 hour 15 minutes
Timp total 1 hour 25 minutes
Portii 4
Author Liviu

Ingrediente

  • 2 kg cartofi
  • 8 bucati catei usturoi
  • 3 linguri unt topit
  • 3 linguri ulei de masline extra virgin
  • 2 ramuri rozmarin se pun doar frunzele

Instructiuni

  • Cartofii se pre-fierb inainte sa intre la cuptor, intr-o oala mare am adaugat apa si sare si adus la punctul de fierbere. Cuptorul l-am preincalzit la 220 grade Celsius. Cartofii se curata si se taie in bucati de marimea unei mingii de ping pong . I-am pus in oala cu apa fiarta timp de 10 minute dupa care intr-un scurgator si am amestecat putin pentru a le da o margine care sa absoarba grasimea. 
    Intr-o tava am adaugat o buna parte din unt+ulei, rozmarinul si ustoroiul dupa care am asezat cartofii si am amestecat bine pana cand au fost acoperiti pe toate partile. Neaparat trebuie lasat loc intre cartofi pentru a se coace cat mai uniform si crocant. Se lasa aproximativ 45 de minute, iar dupa 30 minute am vrut sa maresc suprafata cartofului pe tava, astfel m-am folosit de un batator, nu am avut altceva si am apasat incet, incet, pe fiecare cartof in parte, pana cand s-au aplatizat. Apoi am adaugat uleilul cu unt, rozmarin, usturoi , am uns bine de tot cu o pensula de bucatarie si i-am pus din nou la cuptor pentru 25-30 minute , pana cand mi s-a parut ca arata bine si merita scosi. 

Share

Related Posts

Cartofi dulci cu sos de smantana si lemon grass

Cartofi dulci cu sos de smantana si lemon grass

De ziua mea am primit o carte scrisa de un chef pe care il indragesc foarte mult, preparatele lui sunt de pe alta lume. Acest minunat chef britanic-israelian, pe nume Yotam Ottolenghi ( va rog sa intrati pe contul lui de instagram ), face cele mai […]

Pui crocant si suculent cu cartofi la cuptor, paine cu maia si salsa de patrunjel

Pui crocant si suculent cu cartofi la cuptor, paine cu maia si salsa de patrunjel

Recunosc ca prima oara cand am vazut poza cu pui crocant si suculent mi-a dat o baluta. Este de la bucatarul meu favorit Ottolenghi, are o rubrica frumoasa pe theguardian.com si o gramada de retete. Atunci cand painea cu maia se cam usuca e bine […]



1 thought on “Cartofi mega crocanti si pufosi ca norisorii de pe cer”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *