Ma gandesc numai la mancare in Palermo! Doamne cat asteptam vacanta asta. De ce Palermo? Niste prieteni faini si care se plimba peste tot, ne-au invitat intr-un boat trip pe mare, cu plecare din Marsala, un oras din Sicilia, cumva mai aproape de Palermo. Am zis ca trebuie sa ne luam si cateva zile pe insula si sa wonder around Palermo si Cefalu.
De azi ma apuc de research amanuntit pentru viitoarea calatorie in Sicilia. Ce am auzit prin dreapta si stanga este ca se mananca carne de cal, cannoli, pizza e diferita, are un blat gros si nu e cine stie ce. Eh nu poate sa fie doar atat.. e nevoie de in depth research ca altfel ma fac de ras in fata prietenilor mei care se bazeaza pe mine sa ii duc in locuri cu mancare buna. Bun, eu in lista mea de foodies mega tari, o am pe o tipa Linda, thecheekychef, ii dau repede un mesaj pe IG, „hei! vezi ca vin in Palermo si vreau sa vin intr-un food tour alaturi de tine”. Ea se entuziasmeaza, ii zic cati suntem, ii zic si perioada si spune .. din pacate… ca are o calatorie pe mare fix in ziua in care ne doream noi. Imi spune ca are un serviciu in care pune la dispozitie calatorilor locuri si destinatii din Palermo fix pentru foodies, fara tourist traps si mancare buna si ieftina. Eu ii zic ca vreau sa ma complic si ca o sa investighez eu singur. Senzatia era EA si as fi vrut tare mult sa ne conduca si sa ne povesteasca despre cultura culinara locala.
Next on the list, foodie bloggers si critici culinari locali. Si va zic eu un mic si easy secret, pe theguardian.com gasesc mereu articole cu top thing to do in.., best things to eat in…, de fiecare data cand am incercat o recomandare de la ei a fost binesss si yum? , bine sunt un pic touristy, dar merge, nu suntem snobi.
Asadar ce vad eu pe listele celor cunoscatori sunt pietele de mancare din cele 3 piete principale din Palermo Capo, Vucciria si Ballaro. Aici gasesti multe bodegi cu mancare ieftina, mese de plastic si noapte se mega aglomereaza. O fi asa si in perioada COVID? Sunt pe stilul pietelor arabe, pe nume souk. Vucciria pare o piata mai turistica, celelalte doua sunt mai blanita for locals. In piete e musai sa faci o poza cu Cucuzze , un tip de zucchini luuuung si dubios af. Eu cred ca este destula mancare in Palermo. Sa continuam.
In marina din Palermo aparent exista o scena vibranta si magica noua, o scena fit for foodies, in centrul este acest mare Gagini Social Restaurant (link) , deschis pe locul unui atelier de sculptura din secolul 15. Interesant de vazut, pricy si este inclus si in ghidul Michelin.
Un local bazat pe fructe de mare proaspete, care au barci proprii si pescuiesc in fiecare zi este Trattoria Piccolo Napoli. La fel, pareri impartite, fie e mancarea buna, fie e un local cu preturi prea mari si pentru turisti.
O cafenea faimoasa specializata in preparate tip street food, ca arancini (bile prajite de orez cu diverse umpluturi) sau vistedde (paine traditionala siciliana) este Antica Focaccetia San Francesco. Dar sunt ceva food bloggeri locali zic ca e cam meh, plicticos si servesc lucruri scumpe turistilor care nu stiu. BTW vedeti ca arancini sunt cunscuti si sub numele de arancine, aparent e o controversa intre cele doua forme (forme la plural), ambele sunt acceptate, acum depinde pe cine intrebi. 2 tipi au deschis prin 2017 un local in care servesc doar arancine, pe nume Sfrigola, asta e sigur un loc in care o sa ajung.
Un lucru interesant este despre vin, se pare ca raspunsul Siciliei la Malbec este Nero d’avola ( Santa Cecilia 2007 ) sau il mai gasesti sub numele de Plumbagi/Plumbago
Micul dejun este specific zonei, este numai despre frittola – resturi ce raman dintr-o carcasa de vitel, fierte si apoi prajite pana se obtine o crocanteala mareata. Aparent snack-ul asta nu se gaseste in alta parte din Italia. In piata Il Capo e un tip cu o ghereta care face pani ca meusa ( pita umpluta cu splina de vitel si ricotta ) , arancine si sfincione.
Seara merge un pahar de vin pe plaja la NautoscopioArte, club cultural deschis pana in Octombrie.
Tot pe seara, o bodega de vin si cocktailuri vizitat de localnici este CiCala. Apoi dupa colt este Osteria Mangia e Bevi unde merge o pizza si paste proaspete.
Clar e de mers la Zia Pina pentru un pranz , preparate recomandate sunt panelle, pane ca meusa, cardo fritto. Unele review-uri recente spun ca s-a schimbat atmosfera si mancarea nu mai este la fel, iar preturile au crescut. Ramane de vazut daca il vom pune pe lista localuri
Cum ziceam in Sicilia pare ca cea mai buna mancare este ieftina. Un preparat de genul este stigghiole, un amestec de patrunjel, ceapa verde, branza pecorino infasurat intr-un intestin de miel, vita sau capra. Un fel de carnat, care este apoi pus pe gratar. Se poate gasi in pietele din Ballaro ( de luni pana sambata ) sau cel mai bine in Vucciria (Piazza Caracciolo) si inainte de a le manca stropesti cu ceva zeama de lamaie pentru un extra kick.
Hai sa vedem ce facem cu pizza, pe nume Sfincione. Da, e diferita aici, undeva intre paine si pizza.. poate gasesti si ceva similar cu restul Italiei, dar cel mai bine gusti ceva specific zonei. Undeva in centrul istoric din Palermo, noaptea, pe o strada undeva, un miros de ceapa si paini proaspat coapte te vrajeste si te duce unde trebuie. Tot 2 tipi (diferiti fata de cei care fac arnacine) care s-au pus pe copt sfincione pentru tot orasul. De 35 de ani ei fac acelasi lucru. Poate ca e ceva la care aspir si eu, sa imi gasesc acel lucru de care sa nu ma dezlipesc si sa il ofer mai departe.. o fi oare painea cu maia? Mno.. acum foodie-ul care mentiona despre brutaria asta cu Sfincione nu a precizat si locul. Eu stiu ce o sa fac imediat cum pun piciorul in Palermo, o sa vorbesc cu toti localnicii pana aflu unde este! Atentie, mancati Sfincione fie in toiul noptii dupa ce petreceti si vreti ceva sa absoarba aloolul, fie dimineata. Asa va asigurati ca o luati proaspata.
Bagam o viteza in plus si imi mut atentia catre o pizza mai italiana, in La Braceria, am ochit un preparat cannopizza ( pizza in forma de cannoli ) cu ceva branza , mortadella si pasta de fistic. Eu zic ca am gasit ceva locuri bune in materie de mancare in Palermo. Ramane de vazut ce local o sa se ridice la inaltimea asteptarilor mele.
Mai sunt doar cateva zile si imi iau zborul catre Palermo. Sper sa nu avem incidente COVID related.
P.S. daca esti in cautarea de locuri de mancat pe alte mealeaguri, arunca un ochi peste tripul meu din Paris sau Mexic.