Un spatiu potrivit celor cu pasiune pentru gatit si ziua de duminica!

Focaccia cu maia si mirosul divin

Focaccia cu maia si mirosul divin

Sa iti povestesc eu ce sa intampla cand focaccia cu maia e la cuptor. Pisica mea innebuneste cand simte miros de ulei de masline incins. Cumva si eu trec printr-o stare de euforie atunci cand toata casa se umple de mirosul divin din cuptor. E greu sa astept sa se faca, imi e greu.. Dar rabd ca stiu ca va fi bine la final. #rezist

Ceea ce imi place la focaccia este ca se face cu maiaua pe care altfel as arunca-o atunci cand o reimprospatez.  Asadar reduc risipa alimentara si nu imi bat joc de banii pe care ii dau pe faina. Iti dau si un secret, daca uiti de aluatul de paine si supradospeste, atunci poti sa il folosesti la o focaccia si iti va salva munca depusa. Iei aluatul de paine supradospit, il pui in tava unsa cu ulei si aplici procesul de la ora 14:50 (verifica sectiunea de instructiuni).

focaccia cu maia

Focaccia este un fel de turta. Turte care sunt raspandite prin tarile din Europa de Est si care nu au cunoscut o adevarata apreciere precum produsul asta italian. Am citit ca focaccia ar avea radacini prin grecia antica si exista pe pamantul asta de mai bine de 2000 de ani. Ingredintele erau simple apa, faina si ulei de masline. Acum se pot adauga o gramada de ingrediente, dar in ideea sa ramana simpla si de calitate. Sare grunjoasa, rozmarin, rosii, busuioc, ceapa, branza sau alte legume. Locul de nastere al focacciei este regiunea italiana Liguria. Focaccia ligure sau genovesse este groasa de 2 centrimetri si moale inauntru. Are pe deasupra sare grunjoasa si este unsa cu ulei de masline. In rest, fiecare regiune, fiecare familie italiana are o reteta proprie si sunt mai mult ca sigur ca toate sunt bune.

Printeaza reteta
4.67 from 3 votes

Focaccia cu maia

Tip Brunch, Cina
Specific Italian, Italiana
Cuvinte cheie focaccia, paine cu maia, seria cu maia
Portii 4

Ingrediente

  • 300 g faina 000
  • 200 g faina t0
  • 10 g ulei masline
  • 390 g apa
  • 10 g sare
  • 92 g maia

Instructiuni

Program focaccia cu maia

  • 09:00 mix maia, faina, apa, sare
  • 09:10 adaug ulei de masline
  • 09:30 primul stretch&fold
  • 10:00 al doilea stretch&fold
  • 10:30 al treilea stretch&fold
  • 11:00 transfer in tava si intins
  • 11:30 intins complet in tava
  • 14:30 preincalzire cuptor la 230 grade C
  • 14:50 pregatesc focacia si adaug busuioc, rosii cherry, sare grunjoasa si ulei masline
  • 15:00 pun tava la cuptor
  • 15:15 intorc tava in cuptor
  • 15:30 scot tava din cuptor

Tehnice

  • Temperatura camera: 26 grade C
  • Temperatura aluat: 26 grade C
Share

Related Posts

Paine cu maia – Punctul de referinta

Paine cu maia – Punctul de referinta

inceputuri Prin 2018 am dat peste un blog numai cu “sourdough recipes” sau retete cu paine cu maia. Am zis ca trebuie sa incerc si eu ca sa nu traiesc degeaba pe lumea asta. Am facut maiaua de la 0. Am folosit-o intr-o reteta de […]

Paine de casa cu maia pentru incepatori

Paine de casa cu maia pentru incepatori

Buna sa iti fie ziua! Azi eu vreau sa iti dau reteta de paine de casa cu maia pe care sa o faci in fiecare weekend. Vreau sa iti dau o metoda menita sa nu dai gres atunci cand incepi sa iti faci paine de […]



9 thoughts on “Focaccia cu maia si mirosul divin”

  • 4 stars
    Excelenta reteta! Am urmat-o in linii generale si rezultatul a fost exceptional. Foarte utila detalierea, programul de urmat. Sincere multumiri! A fost o placere.

    • Ma bucur mult Adriana. Eu mai experimentez cu reteta asta si mai las aluatul si la frigider peste noapte. Dupa sesiunea de stretch&fold, pun aluatul in tava si apoi la frigider pana dimineata. Dimineata pun tava in cuptor cu lumina pornita, cam 2 ore. Scot tava si preincalzesc cuptorul 30 de minute si apoi pun focaccia. Iese demential de buna, se simte mai bine gustul “sour”

    • La mine a stat la temperatura camerei. Maiaua care intra in aluatul de focaccia este cea care in mod normal se arunca. Este cea dinainte de a reimprospata maiaua. Daca este la frigider atunci ii trebuie 2-3 hraniri inainte sa fie folosita in aluat.

  • 5 stars
    Am pornit si eu prima mea maia, care merge foarte bine. Sa nu arunc la hranire vreau sa incerc aceasta reteta de focaccia 🙂 Intrebarea mea este ce dimensiune are tava ? Cred ca este destul de important. Multumesc!

    • Ma bucur foarte mult! Din ce am citit eu pana acum, din cercetarea pe care am facut-o, pare ca in primele zile din viata inca se dezvolta anumite bacterii ( dureaza 5-6 zile pana la 2 saptamani, in functie de faina) pana cand bacteriile benefice preiau si cresc singure, nederanjate de alte vietati microscopice. Eu nu recomand sa faci nimic cu resturile de maia pana cand este gata. Dupa perioada de dezvoltare poti sa folosesti resturile, acel “discard” pe care o sa il vezi in retetele de pe net si ai sa faci produse excelente 🙂 Tava mea a avut 26x36cm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recipe Rating