Azi discutam despre 5+1 echipamente necesare pentru a coace o paine de casa cu maia. In continuare o sa iti povestesc despre cele mai bune instrumente pe care eu le folosesc. Cred ca esti nedumerit ce sa cumperi, de unde si asa mai departe. Eu o sa iti fac treaba un pic mai usoara si o sa iti dau ceva recomandari.
Chit ca nu e echipament sau instrument, pornesc de la cel mai basic lucru, faina. Cu o faina buna cresti o maia de la 0 si faci o paine care nu doar este delicioasa ci si nutritiva. Eu am cateva branduri de la care cumpar si incerc sa raman cu ele. In general incerc sa caut o faina puterinica de 12%-14% proteina, preferabil eco sau procesata la moara cu pietre.
Necesar #1
Moara cu pietre
Agranoland – cod 5% reducere la fainile eco „sundayagrano2020„
Caputo Manitoba T0
Terranatura
Ca sa faci o maia si sa o intreti ai nevoie de borcane, eu folosesc unele mai mari cu fundul plat si transparent , e mai usor sa amestec in ele si pot sa monitoriz nivelul de crestere al maielei.
Necesar #2
Borcan cu capac
Iti trebuie o spatula care este mai ferma, asta o sa ajute in procesul de amestecare a fainii si apei in borcan. Ai grija sa nu fie spatula mai mare decat gura borcanului 🙂 duuuuuh.
Optional
Spatula
Alternativa
Lingura
Cand adaug faina sau apa in incremente, ma folosesc de paharele de masurare, de diferite marimi. Sunt ceva basic pe care le poti gasi cam peste tot.
Optional
Pahare de masurare
Alternativa
Lingura, pahare
Cantarul este indispensabil. Nu il lua pe cel mai ieftin ca atunci cand vrei sa adagi gram cu gram, cele mai multe se opresc subit. Poti sa iei un cantar obisnuit doar sa ai grija ca exista functia TARE si creste in incremente de 1 gram. Eu am ales unul mai mare, duce pana la 15Kg si masoara gram cu gram. Pana acum nu am avut probleme cu el.
Necesar #3
Cantar de masurare
Este important sa monitorizez temperatura din camera si temperatura aluatului, asa ca ma folosesc de un termometru cu o proba metalica pe care il bag in aluat, apa si fain. Mai am un termometru de camera, imi arata multe chestii misto precum umiditatea, si mai am o statie pe care o tin in frigider.
Necesar #4
Termometru
O racleta de aluat este buna sa manevrezi aluatul, sa razui laturile bolului si sa iei toate bucatile, Un cutit de aluat sau de masa este bun pentru a manevra un aluat mai hidratat, atunci cand tai aluatul, cand ii dai preforma si cand il transferi in cosulet.
Optional
Racleta aluat
Cutit de aluat
Alternativa
Cutitul de casa si mana 🙂
Aluatul il amestec de obicei intr-un bol transaprent de sticla sa pot vedea nivelul de crestere in timpul dospirii.
Optional
Bol sticla
Este musai ca bolul sa fie acoperit altfel aluatul se intareste si nu mai faci nimic. EU am gasit niste folii de plastic reutilizabile cu elastic. Un fel de sepci de dus. Sunt foarte ok si le gasiti prin majoritatea hypermarketurilor. M-au ajutat foarte mult.
Optional
Punga reutilizabila
Alternativa
Orice folie alimentara
Pentru dospit ai nevoie de un cos de dospit. Acest cos de dospit poate sa aibe mai multe forme, in functie de cum vrei tu sa iti iasa painea, rotunda, tip franzela, lunguiata. Eu ma folosesc de un cos din pulpa de lemn si unul din rachita. Ambele produc rezultate bune cu usoare variatii. Creeaza un microclimat usor umed intre aluat si cos in timpul dospirii. Si aici musai sa fie acoperit.
MUSAI
Cos de dospit
Alternativa
Bol cu o carpa de bucatarie
Inca un „instrument” care ajuta sa nu se lipeasca painea de cos este faina de orez. Spre deosebire de faina de grau nu absoarbe la fel apa si ramane uscata. Am si o sita mica, un accesoriu optional, pe care o folosesc cand pudrez cu faina banetoanele sau masa de lucru.
Faina de orez
Ce fac cand e timpul sa pregatesc o paine de casa pentru cuptor? Primul lucru e bine sa ai o lama de crestat. Am un dispizitiv de care se ataseaza lama si o pot schimba de multe ori. Iti recomand sa nu iei o unealta cu o lama fixa , ea trebuie schimbata si este mai ieftin sa schimbi doar lama. Te poti folosi si de un bat de care sa atasezi lama si sa crestezi painea. Ai grija sa fie fixa cand o pui.
Optional
Lama crestat
Alernativa
Un cutit foare ascutit sau o lama montata pe un bat de lemn
Pentru copt cel mai bun lucru este o oala de fonta cu capac. Cuptorul pe care il avem nu face fata si nu mentine temperatura cum trebuie si painea nu se coace uniform si nu vei avea cresterea aia dramatica. Cu o oala de fonta simulezi mediul care se creeaza intr-un cuptor profesionist. Cand se coace, painea pierde apa prin aburi si ramane in spatiul ala strans in care este. Aburul ajuta la cresterea painii, face suprafata sa fie elastica si sa nu se intareasca prea repede.
Necesar #5
Oala de fonta Lodge
Oala de fonta #2
Oala de fonta #3
Oala de fonta #4
Exista si solutii sa faci abur in cuptor. Varianta cu tava cu apa nu e cea mai buna, Prima e ca aburul nu porneste din prima cand o introduci si ai nevoie de mult abur la inceputul coacerii, doi este daca pui prea multa apa risti sa faci un mediu prea umed. Am vazut ca obtin rezultate bune cu o tava cu carpe pe care le imbib cu apa fiarta inainte sa pe pun la cuptor. O alta solutie, si mai buna este sa preincalzezc o tava cu roci vulvaniceAtunci cand bag poainea pun apa peste roci si se creeaza abur instant, ca intr-o sauna. In ambele variante e musai sa ai o piatra de granit sau o piatra de copt care sa fie preincalzita. Asigura ca ramane o temperatura constanta in cuptor, si nu variaza mult atunci deschizi usa. Trebuie sa fie de o grosime mai mare, 3cm, altfel nu o sa inmagazineze suficienta caldura. Nu am gasit inca o piatra de granit care sa nu se crape, dar am gasit unele practice si ieftine pe care le schimb din cand in cand.
Optional
Piatra granit #1
Piatra granit #2
Piatra de copt
Roca vulcanica
Nu in ultimul rand, am un grilaj pe care se odihnesc painile si se racesc dupa ce le scot din cuptor. O paine de casa trebuie sa se raceasca si sa se aseze miezul, timp in care o sa mai piarda din procentul de apa prin evaporare sub forma de aburi.
Optional
Grilaj racire
Alternativa
Grilajul de la aragaz
Ultimul echipament necesar este evident, un cuptor electric, pe gaz, care sa duca pana la 250 de grade C. Nu am nici o preferinta aici, cred ca toate sunt la fel atata timp cat mentin temperatura din manuale.
Acum ca stii de ce ai nevoie sa faci o paine de casa, iti dau o varianta simpla de paine buna pentru orice incepator.