Dorada, dorada, cine e cel mai bun peste din livada? Nu am gasit alta rima si am mers pe primul gand. Dorada la cuptor o pregatesc la fel ca pe un pastrav, dupa o reteta de a lui Jamie Oliver, dar la cuptor. Salsa de rosii este o improvizatie si am adaugat si ceva ardei rosu cu niste ceapa rosie, sa mentin tematica culorii. Ardeii ii perpelesc fie la cuptor, fie la focul de la aragaz si apoi ii umplu cu cata branza feta vreau eu, the more the better. Asta e, o sa ma duc la bazin de mai multe ori pe saptamana sa compensez pentru faptul ca sunt gurmand.
Ardeii umpluti cu feta au devenit un preparat preferat de cand mergem la mare si ne oprim la Nikos in Constanta. De fiecare data comand asa ceva si am invatat sa ii fac si eu acasa. Chiar daca gustul nu e la fel, eu pun mai multa branza si nu exista lucru mai bun decat asta 🙂
Dorada se gaseste pe la mai toate hipermarketurile si eu o aleg dupa ochi. Dupa ochii pestelui, nu ai mei, care nu trebuie sa fie iesiti prea mult din orbite si sa fie inca stralucitori. E drept ca mai ma iau si dupa miros, ca e vorba aia „smells fishy” si nu e de bine.
Ce stiu eu despre dorada este ca daca te duci in Grecia ai face bine sa comanzi orice altceva in afara de dorada. Asta pentru ca dorada este mai mult de cultura si nu prea se prinde in zona lor. Nimic nu se compara cu un peste prins proaspat de pescarii greci.
Metoda de preparare
Dorada o curat bine de solzi si apoi fac cateva taieturi pentru a putea introduce feliile de lamaie. Asezonez cu sare grunjoasa si piper, masez pestele peste tot si indes cateva felii de lamaie si ceva patrunjel in interiorul lui.
Ardeii rosii ii ung cu putin ulei de masine si presar cu sare de mare. Ii pun la cuptorul preincalzit la 220grade C si ii las cam 15 minute, intorcandu-i din cand in cand. Ideea e sa obtinem o pielita neagra care se poate da jos foarte usor. Dupa ce sunt negrii ca dracu’ ii scoatem intr-un bol si acoperim cu folie alimentara pana cand se racesc. Branza feta o pun intr-un castron si o pisez cu furculita, adaug oregano, cimbru , sare si piper dupa care o bag in ardeii curatati de coaja neagra.
Adaug si dorada la cuptor, o las cam 22 minute in cuptorul preincalzit la 180 grade C. Dupa ce a stat 10 minute in cuptor, o intorc pe partea cealalta.
Pentru salsa tai rosiile cubulete, la fel si ardeii. Ceapa rosie o tai cat pot de marut, o adaug cu celelalte legume, cu nitica’ lichoare de ulei de masline si otet alb.
Cu 5 minute inainte sa fie gata pestele, adaug ardeii umpluti cu branza feta pentru a ii incalzi.
Ingrediente
Dorada la cuptor cu salsa de rosii si ardei umpluti cu branza feta
Ingrediente
- 2 bucati dorada
- 1/2 bucati jalapeno
- 2 bucati lamaie
- 3 bucati ardei gras rosu
- 200 g branza feta
- 200 g rosii cherry
- 1 bucata ceapa rosie
- 2 linguri ulei masline
- 1 legatura patrunjel