Un spatiu potrivit celor cu pasiune pentru gatit si ziua de duminica!

Pui crocant si suculent cu cartofi la cuptor, paine cu maia si salsa de patrunjel

Pui crocant si suculent cu cartofi la cuptor, paine cu maia si salsa de patrunjel

Recunosc ca prima oara cand am vazut poza cu pui crocant si suculent mi-a dat o baluta. Este de la bucatarul meu favorit Ottolenghi, are o rubrica frumoasa pe theguardian.com si o gramada de retete.

Atunci cand painea cu maia se cam usuca e bine sa o folosesti in alt mod decat cel obisnuit. Altfel se arunca, iar timpul ala in care ai stat sa faci painea nu ti-l mai da nimeni inapoi.

Tips&tricks: Reteta este cu ceva ciudat cel putin, se foloseste praf de copt si se maseaza tot puiul. Se pare ca in felul asta puiul devine crocant mai repede si obtine o culoare frumoasa.

Am plusat in reteta asta cu niste cartofi crispy la cuptor, mult mai sanatosi pentru ca am folosit cateva linguri de ulei de masline la 1kg de barabule.

cartofi crocanti

Untul se foloseste moale ( nu lichid ) si se amesteca intr-un vas mic cu usturoi, boia, chilli, chimion, coaja de la jumatate de lamie si jumatate de lingurita de sare.

Ca sa obin corcanteala de care nu pot sa ma lipsesc trebuie sa tai coloana puiului. Pentru asta folosesc un cutit ascutit si tai pe ambele parti ale coloanei pana cand pot sa o scot. Sa nu faci aceeasi greseala ca mine si sa arunci coloana la gunoi pentru ca ai nevoie de ea sa faci supa de pui. Bine ca nu mai era nimic in gunoi si am scos-o de acolo. Sper ca asta nu ma face sa fiu gunoier 🙂

Am intors puiul cu pieptul in sus, picioarele indreptate catre mine si am apasat sa il intind cat de cat. Cu mainile am apucat pielea si am indepartat-o usor de carne. Am facut asta sa pot pune mixul de unt si condimente sub piele. Daca vrei sa vezi si un filmulet cu procesul, fugi la contul meu de IG si da un scroll prin Highlight-ul de “Retete”.

Praful de copt se amesteca cu juma de lingura de sare si mult piper. Apoi se da peste pielea de pui si pulpe. Am luat mixul de unt si am bagat, printr-o operatiune cel putin dubioasa, intre piele si carne. Cu ce a mai ramas am frecat puiul si pe exterior. Eu am lasat la marinat cam 4 ore, Ottolenghi recomanda sa se lase intre 30 minute si 24 ore. Asa iese un pui crocant si suculent.

Cuptorul se preincalzeste la 220grade C cu “fan”-ul pornit. Am luat o oala medie si am fiert apa cu sare. Cartofii noi doar i-am spalat, i-am taiat in 4 parti gen wedges pentru ca erau medii ( 8 daca sunt mari ) si i-am adaugat 10 minute in apa fiarta. Neaparat sa opresti focul atunci cand pui cartofii.

Am facut si un mix cu 2 lingurite de usturoi praf, 2 lingurite de ceapa granulata, 1 lingutira de sare si piper din plin. Pe o tava cu foaie de copt am asezat cartofii, fara sa ii aglomerez, am frecat cu mixul special si cu 3 linguri de ulei de masline si i-am pus la cuptor pentru aprox 1 ora.

Supa de pui se face super simplu, intr-o oala pun 600mL de apa, coloana de la pui, o ceapa si un morcov. Pun sare si piper garla si las cam 20 minute.

Scot puiul de la frigider si il pun intr-o tava suficient de mare sa poata sta intins. Adaug supa de pui in jurul lui ( nu peste pui ) si ma uit la ceas sa vad daca cartofii au stat 30 de minute la cuptor.

In momentul asta pun tava de pui cat mai sus in cuptor si cobor cartofii daca este necesar. Se lasa cam 35 de minute, iar in primele 20 de minute, cu o lingura, stropesc puiul cu supa din tava de 2 ori.

Daca cartofii se rumenesc prea mult se pot scoate mai repede, so keep an eye on it!

Se scoate si puiul pe o farfurie/platou mai mare. In tava din cuptor mai e ceva lichid si adaug bucatile de paine cu maia si dau la cuptor pentru inca 6 minute.

Am amestecat patrunjelul cu otet de vin rosu, ulei de masline, coaja de lamie care a mai ramas si un varf de sare.

Pentru plating am asezat o pulpa de pui crocanta si suculenta pe o farfurie gri, cartofii in jurul ei impreuna cu painea cu maia si am pus deaspura salsa de patrunjel.

In caz ca ai timp si vrei sa faci si ceva dulce, recomand o alta reteta inspirata de la Ottolenghi, prajitura cu sfecla si ghimbir (geniala I might say)

Pui crocant si suculent, cu cartofi la cuptor, paine cu maia crispy si salsa de patrunjel

Prep Time4 hrs 30 mins
Cook Time1 hr 10 mins
Course: lunch, Pranz
Keyword: pui crocant
Servings: 4

Ingredients

Cartofi crocanti

  • 1 kg cartofi noi dimensiune medie
  • 3 linguri ulei masline
  • 2 lingurite praf de usturoi
  • 2 lingurite ceapa granulata
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita piper proaspat ras

Pui crocant si suculent

  • 60 g unt moale
  • 1 catel usturoi
  • 3/4 lingurita fulgi chilli
  • 1 lingurita chimion ( nu chimen )
  • 2 lingurite coaja lamaie
  • sare si piper maxim o lingurita
  • 1.3 kg pui intreg
  • 1/4 lingurita praf de copt
  • 250 ml supa de pui
  • 160 g paine cu baia rupta bucati
  • 40 g patrunjel frunze
  • 1.5 lingura otet vin rosu
  • 90 ml ulei masline

Bon profit!

Share


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *