Acum ceva timp am incercat sa fur reteta de cozonac de la ambele bunici, dar nu s-au lasat si au tinut reteta pentru ele. Prima oara cand am incercat sa fac un cozonac dupa ce isi aducea aminte mamaie, mi-a iesit de „vis”. Un cozonac tare ca o caramida, nici nu a indraznit sa creasca vreun centimetru si m-am lasat pagubas. Cozonacii nu’s de mine, nu am skill am spus… Dar am gasit o reteta magica pentru oricine coace acasa.
Research&development babka
Uite ca dupa un an si un bombardament de poze de la marii instagrameri m-au determinat sa incerc din nou. De data asta nu am mers pe varianta clasica. In mintea mea am zis ca nu am nici o sansa sa concurez cu retetele bunicilor fiecaruia dintre noi si trebuie sa vin cu altceva. Altceva-ul acesta este Babka, un fel de cozonac de prin bucatariile Europei de Est, Polonia si chiar Israel. Este mai putin pufos, cu straturi peste straturi de ciocolata si mai moale decat un cozonac clasic, iar gustul… DEmential. By the way, babka inseamna bunica in limba poloneza.
Si sa pot sa construiesc o fundatie, am facut un research mai minutios pe the yummy web. M-am decis sa pornesc la drum cu reteta lui Ottolenghi ( unul dintre chef’ii mei preferati ) din cartea „Jerusalem”. Am fost cu acest cozonac si la vecinii mai in varsta din bloc si au ramas umiti de ce a iesit. La fel de mirati au fost si prietenii mei care l-au devorat in timp record ( da, de Craciun veti avea cate un babka de la mine ).
Reteta de babka si procesul
Intr-un babka sunt 3 componente principale: aluat, umplutura si sirop. Va las mai jos ingredientele si cantitatile.
Babka
Ingrediente
Pentru aluat
- 530 g faina 000
- 100 g zahar
- 7 g drojdie uscata activa sau 2 lingurite
- 1 coaja portocala optional
- 3 oua marimea L
- 120 ml apa
- 1/3 lingurita sare
- 150 g unt la temp camerei, cubulete
- ulei de floarea soarelui pentru uns
Pentru umplutura
- 50 g zahar pudra
- 30 g pudra cacao
- 130 g ciocolata neagra
- 2 linguri zahar
- 120 g unt
- 100 g nuci maruntite
Pentru sirop
- 260 g zahar
- 160 ml apa
Incepem cu aluatul de babka si aici avem prima regula, aluatul se prepara cu o zi inainte, recomandat sa stea la frigider peste noapte. Intr-un bol mai mare am adaugat faina, zaharul, drojdia (*vezi tips and tricks la final), si coaja de la o portocala si noroc ca am primit de Black Friday un mixer de la KitchenAid pentru ca l-am folosit la maxim in aceasta reteta. Am lasat la viteza mica sa amestece ingredientele si apoi am adaugat ouale si apa si am asteptat pana cand s-a format cat de cat un aluat. Am adaugat sarea si untul cubulet, cu cubulet pana cand aluatul l-a absorbit bine de tot, iar apoi, am marit viteza la mediu si am asteptat 5-10 minute pana cand s-a obtinut un aluat elastic, neted si lipicios.
Am mutat aluatul intr-un bol pe care l-am uns foarte bine cu uleiul de floarea soarelui, l-am acoperit cu o folie alimentara si l-am pus in frigider sa se odihneasca peste noapte.
A doua zi am inceput sa prepar umplutura.
Metoda 1. Intr-un vas potrivit pentru cupotorul cu microunde am pus untul si bucatile de ciocolata. L-am dat la incalzit in reprize de 20 de secunde cu amestecare intre ele si am obtinut un amestec lichid. Am adaugat zaharul pudra, pudra de cacao si cu un tel am amestecat pana cand am obtinut o pasta neteda.
Metoda 2. Pregatesc un bol termorezistent mediu si o oala mica pe care o umplu cu putina apa. Pun oala la foc mediu, cand incepe apa sa fiarba pun vasul termorezistent peste si adaug ciocolata facuta bucatele. Amestec cu o spatula pana cand se topeste. Procesul se numeste „bain marie” . Arunc apa din oala mica si o pun din nou la foc mediu, pun untul si amestec pana cand se topeste. Adaug untul peste ciocolata si apoi adaug in incremente zaharul si cacao pudra. Asa nu se fac cocoloase.
Din frigider am scos jumatate din aluat, am pudrat faina pe masa si am intins aluatul.
Pe aluatul de babka intins bine in forma de dreptunghi am pus jumatate din umplutura de ciocolata si am imprastiat lasand marginile neacoperite.
Era sa uit, cuptorul trebuie preincalzit la 190 grade Celsius, cu „fan-ul” pornit ( am vazut ca e la moda sa precizezi asta daca ai cuptor electric ). Eu am folosit functia de caldura care vine de jos si sus. In functie de cuptorul tau, daca se rumenesc prea tare, opreste ventilatia a doua oara cand incerci reteta.
Am rulat cat de bine am putut aluatul de babka, iar pe marginea din dreapta l-am uns cu putina apa sa se lipeasca bine la final. Cu un cutit am taiat pe jumatate rola de aluat si l-am impletit cum m-a dus capul.
Am repetat procedura cu cealalata jumatate de aluat si am pus cele doua bucati de babka in forme de cozonac unse cu unt si tapetate cu foi de copt. Le-am lasat intr-un loc mai calduros din camera ( langa cuptor ), acoperite cu un prosop de bucatarie, pentru o ora si juma’. Proces menit sa lase timp sa mai creasca si sa se pufoseze putin.
Apoi la cuptor cu Babka pentru juma’ de ora, timp in care am adaugat ingredientele pentru sirop intr-o oala mica, am pus-o pe foc si am amestecat pana cand s-a topit zaharul. Am verificat cu un bat de lemn daca s-au facut cozonacii, daca iese curat, doar cu urme de ciocolata, it is done.
Dupa 30 de minute, am scos cozonacii speciali si i-am uns cu siropul dulceag. Nu va ingrijorati ca pare mult sirop, este ceea ce ii trebuie unui Babka sa fie demential de bun.
Daca rezistati si nu mancati imediat din Babka, atunci asteptati pana cand se raceste si serviti alaturi de un pahar de vin rosu sau dimineata la o cafea.
Tips&Tricks
1. Drojdia uscata se amesteca cu putina apa calduta si se asteapta 5-10 minute pana cand se observa „bulbuci”, asta inseamna ca este activa si gata sa ajute aluatul sa creasca. Ai grija sa reduci din cantitatea de apa din reteta.
2. Umplutura de ciocolata trebuie sa se raceasca putin, sa se faca un fel de pasta, sa nu fie lichida. More to spread, you kno’?
3. Cand se impatureste aluatul, incercati sa nu treceti de prea multe ori, astfel ramane mai multa coca intre straturile de ciocolata.
4. Forma de cozonac optima pentru cantitatea din reteta este 23x11cm, eu am folosit una de 25×11 si una de 30×11
5. Daca umplutura se intareste prea tare, din cauza ca este frig in camera, pregateste o tava intinsa cu pereti inalti, pune apa fierbinte in ea si tine bolul acolo. Umplutura o sa se incalzeaza si revine la consistenta de pasta. *nu turna umplutura in apa fierbinte :)))
Daca alegi sa faci reteta asta, fa o poza si da-mi un tag pe instagram
Happy baking! Liviu
Wow, pozele sunt mega apetisante, sigur o sa incerc.
Ma bucur ca iti plac! Reteta este foarte buna, doua prietene au incercat deja si le-a iesit perfect.
Excelent!!! N-am eu multa experienta culinara, dar susțin din toată inima ca acest cozonac puțin altfel este cel mai bun desert mâncat vreodata. As manca incontinuu. Sper sa mai faci Liviu!! O sa stiu sa comand mai mult ?
Yummy yummy in my tummy!!!
La ce temperatura sa pune cozonacul in cuptor ?
Salut Alex, cuptorul trebuie preincalzit la 190 grade Celsius, cu „fan-ul” pornit. Eu am folosit functia de caldura care vine de jos si sus. In functie de cuptorul tau, daca se rumenesc prea tare, opreste ventilatia a doua oara cand incerci reteta.
Buna, am doua nelamuriri:
1) ce gramaj de drojdie proaspata se poate pune
2) aluatul poate sta chiar si 24 ore la frigider
Multumesc mult
Buna Cristina, ar merge undeva la 2.5 ori drojdie uscata, undeva la 17-18 grame drojdie proaspata. Nu l-am tinut niciodata 24 de ore la firgider. Daca incerci tu, da-mi un mesaj si spune-mi cum ti-a iesit. Spor!
Ma consider o experimentata in preparat cozonac clasic dar…tot avem ceva nou pe capul nostru ( Covid) mi-am dorit ca de acest final de an sa fac un cozonac altfel, asa am gasit pagina ta cu acest minunat cozonav est-european! Multumesc mult Chef Liviu, imi place pagina ta! Un Craciun cu sanatate si un an nou mai bun, fara virusi dar cu mai multa dragoste si iubire neconditionata!
Mie nu mi-a venit sa cred ce minunatie a iesit, mai era si prima oara. Mno, Ottolenghi nu e degeaba printre primele locuri in clasamentul chefilor si blogerilor. Ma bucur ca ajunge reteta in mai multe case de la noi. Va urez Craciun fericit, mult zen si ganduri bune. E drept ca iese cu atat mai bun cu cat ii adaugi ingrediente bune si de calitate.
Am facut o portie lasata 2 ore la dospit in camera sub perna si e ok. Urmatorii doi ii las pana maine in frigider si voi vedea ce va iesi maine. Cei de azi sunt f buni. Am insa o problema. Cand pun compozitia pe foc, iese grasimea din unt si ramane deasupra astfel incat ramane foarte putina ciocolata si se intareste cum o pun pe aluat astfel incat nu reusesc sa o intind. Ce nu am facut bine oare?!
Buna Lavinia, ma bucur ca au iesit! Cu ocazia asta am facut o actualizare la articol si am mai adaugat ceva precizari, o alta metoda de a face umplutura si cum sa o reincalzesti daca se intareste. In prima metoda am folosit cuptorul cu microunde si am amestecat pana cand untul si ciocolata s-au topit. Chit ca se separa grasimea, atunci cand amestec se creeaza un amestec omogen. Pe foc, e mai indicat procedeul bain-marie pentru topirea ciocolatei, este mai bland si nu o supraincalzeste. Si atunci cand amestecam zaharul si cacao e bine sa le punem in incremente sa nu faca cocoloase.
Dupa ce punem siropul, it’s done? Sau il mai bagam la cuptor?
Arata genial, abia astept sa incerc reteta asta ?
Se scoate din cuptor apoi se pune siropul si, foarte important, rabdare 2 ore pana cand se raceste. 🙂
Am pus în frigider aluatul acum o oră (aprox.11:35 p.m). Sper ca mâine, când îl voi scoate, să mă țin de rețetă și să-mi iasă ca-n poze.
Până atunci, am nevoie de un “good sleep”.
?♀️
Suuuper! Chit ca nu e ca in poze tot o sa fie un deliciu. E al tau, facut cu mainile tale. bravo!
A ieșit ca-n poze, iar gustul este de prăjitură.
O să-l mai fac și cu scorțișoară, asta pt. a înlocui rulourile cinnabon, preferatele fiicei mele.
?♀️
Bravo pentru alegere. L-am făcut de mai multe ori și eu fffff bun. Eu fac siropul mai puțin dulce. L-am făcut doar odată ca test la cantitățile date. Chestie de gust. Yottam Ottolenghi e un șef care merita sa fie cunoscut! Iar cartea scrisă cu Sami Tamimi e o bijuterie. Fie și doar pentru imagini și merită să o avem!
Ai lasat cozonacii sa se raceasca complet si apoi i ai insiropat? Cati cozonaci ti au iesit din 530 gr faina ?
Buna Maria. Trebuie insiropati fix dupa ce ii scoti din cuptor. Asa patrunde cel mai bine siropul. Ies 2 Babka cu reteta pe care o am postata.