Un spatiu potrivit celor cu pasiune pentru gatit si ziua de duminica!

Babka – un cozonac un pic altfel

Babka – un cozonac un pic altfel

Acum ceva timp am incercat sa fur reteta de cozonac  de la ambele bunici, dar nu s-au lasat si au tinut reteta pentru ele. Prima oara cand am incercat sa fac un cozonac dupa ce isi aducea aminte mamaie, mi-a iesit de “vis”, un cozonac tare ca o caramida, nici nu a indraznit sa creasca vreun centimetru si m-am lasat pagubas. Cozonacii nu’s de mine, nu am skill am spus… 

Uite ca dupa un an si un bombardament de poze de la marii instagrameri m-au determinat sa incerc din nou. De data asta nu am mers pe varianta clasica, in mintea mea am zis ca nu am nici o sansa sa concurez cu retetele bunicilor fiecaruia dintre noi si trebuie sa vin cu altceva. Altceva-ul acesta este Babka, un fel de cozonac de prin bucatariile Europei de Est, Polonia si chiar Israel. Este mai putin pufos, cu straturi peste straturi de ciocolata si mai moale decat un cozonac clasic, iar gustul… DEmential. 

Si sa pot sa construiesc o fundatie, am facut un research mai minutios pe the yummy web si m-am decis sa pornesc la drum cu reteta lui Ottolenghi ( unul dintre chef’ii mei preferati ) din cartea “Jerusalem”.  Am fost cu acest cozonac si la vecinii mai in varsta din bloc si au ramas umiti de ce a iesit. La fel de mirati au fost si prietenii mei care l-au devorat in timp record ( da, de Craciun veti avea cate un babka de la mine ) 

Intr-un babka sunt 3 componente principale: aluat, umplutura si sirop.  Va las mai jos ingredientele si cantitatile.

Print Recipe
5 from 1 vote

Babka

Ingredients

Pentru aluat

  • 530 g faina
  • 100 g zahar
  • 14 g drojdie uscata
  • 1 portocala *coaja
  • 3 oua
  • 120 ml apa
  • 1/3 lingurita sare
  • 150 g unt la temp camerei
  • ulei de floarea soarelui pentru uns

Pentru umplutura

  • 50 g zahar pudra
  • 30 g pudra cacao
  • 130 g ciocolata neagra
  • 2 linguri zahar
  • 120 g unt
  • 100 g nuci pecan maruntite

Pentru sirop

  • 260 g zahar
  • 160 ml apa

Incepem cu aluatul de babka si aici avem prima regula, aluatul se prepara cu o zi inainte, recomandat sa stea la frigider peste noapte. Intr-un bol mai mare am adaugat faina, zaharul, drojdia (*vezi tips and tricks la final), si coaja de la o portocala si noroc ca am primit de Black Friday un mixer de la KitchenAid pentru ca l-am folosit la maxim in aceasta reteta. Am lasat la viteza mica sa amestece ingredientele si apoi am adaugat ouale si apa si am asteptat pana cand s-a format cat de cat un aluat. Am adaugat sarea si untul cubulet, cu cubulet pana cand aluatul l-a absorbit bine de tot, iar apoi am asteptat 5-10 minute pana cand s-a obtinut un aluat elastic, neted si lipicios. 

Am mutat aluatul intr-un bol pe care l-am uns foarte bine cu uleiul de floarea soarelui, l-am acoperit cu o folie alimentara si l-am pus in frigider sa se odihneasca peste noapte.

A doua zi am inceput sa prepar umplutura. Intr-un vas potrivit pentru cupotorul cu microunde am pus untul si bucatile de ciocolata. L-am dat la incalzit in reprize de 20 de secunde cu amestecare intre ele si am obtinut un amestec lichid. Am adaugat zaharul pudra, pudra de cacao si cu un tel am amestecat pana cand am obtinut o pasta neteda 

Din frigider am scos jumatate din aluat, am pudrat faina pe masa si am intins aluatul. 

Pe aluatul de babka intins bine in forma de dreptunghi am pus jumatate din umplutura de ciocolata si am imprastiat lasand marginile neacoperite.

Era sa uit, cuptorul trebuie preincalzit la 190 grade Celsius, cu “fan-ul” pornit ( am vazut ca e la moda sa precizezi asta daca ai cuptor electric ). 

Am rulat cat de bine am putut aluatul de babka, iar pe marginea din dreapta l-am uns cu putina apa sa se lipeasca bine la final. Cu un cutit am taiat pe jumatate rola de aluat si l-am impletit cum m-a dus capul. 

Am repetat procedura cu cealalata jumatate de aluat si am pus cele doua bucati de babka in forme de cozonac unse cu unt si tapetate cu foi de copt. Le-am lasat intr-un loc mai calduros din camera ( langa cuptor ), acoperite cu un prosop de bucatarie, pentru o ora si juma’. Proces menit sa lase timp sa mai creasca si sa se pufoseze putin. Apoi la cuptor cu Babka pentru juma’ de ora, timp in care am adaugat ingredientele pentru sirop intr-o oala mica, am pus-o pe foc si am amestecat pana cand s-a topit zaharul. 

Dupa 30 de minute, am scos cozonacii speciali si i-am uns cu siropul dulceag. Nu va ingrijorati ca pare mult sirop, este ceea ce ii trebuie unui Babka sa fie demential de bun. 

Daca rezistati si nu mancati imediat din Babka, atunci asteptati pana cand se raceste si serviti alaturi de un pahar de vin rosu. 

Tips&Tricks 
1. Drojdia uscata se amesteca cu putina apa calduta si se asteapta 5-10 minute pana cand se observa “bulbuci”, asta inseamna ca este activa si gata sa ajute aluatul sa creasca
2. Umplutura de ciocolata trebuie neaparat sa fie calda inainte de a o pune pe aluat, sa nu i se dea sansa sa se raceasca altfel o sa se intarasca si aluatul nu o sa se manevreze prea usor
3. Cand se impatureste aluatul, incercati sa nu treceti de prea multe ori, astfel ramane mai multa coca intre straturile de ciocolata. 

Share


2 thoughts on “Babka – un cozonac un pic altfel”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *