Reteta aceasta nu da gres niciodata, combina o crusta mega crocanta cu un interior pufos si delicios, cartofii acestia sunt acei cartofi care vor ramane pentru totdeauna in bucataria mea. Pentru a obtine cele mai bune rezultate a fost nevoie sa folosesc cartofi bogati in amidon, sunt acei maro-roscati cu o forma alungita. Ei au coaja groasa si se sfarama cand sunt gatiti , pufosi cand sunt pasati, sunt alegerea ideala pentru a ii gati la cuptor. Cartofii noi sunt extraordinari pentru ca nu trebuie sa ii cureti de coaja si se gatesc la fel de bine ca cei maro-roscati. Am nevoie si de o sursa de grasime buna, fie ca este untura, unt cu concentratie mare de grasime, ulei de masline extravirgin; alegerea este foarte importanta si da rezultate diferite. Eu prefer sa folosesc o combinatie de unt + ulei de masline, nu a dat gres niciodata.
Intr-una din incursiunile mele in piata Obor, am avut nevoie de jumatate de kg de cartofi si m-am dus, am studiat atent ce aveau de oferit vanzatorii si am ales pe unii care mi s-au paruit ok. Am cerut juma de kilogram, iar vanzatorul m-a intrebat cu mirare “adica vreti 3 cartofi?” la care eu la fel de mirat “ doar 3 cartofi intra in juma de kil”… vanzatorul cu zambetul pe buze: “ati mai cumparat cartofi vreodata?” Chiar ca bucatar de duminica sunt :))) si am zis “Ok, atunci dati-mi un kilogram” :))
Reteta este destul de simpla ( am furat-o de la marele Jamie Oliver ) :
2kg de cartofi
8 catei de usturoi
6 linguri de unt+ulei de masline ( untul trebuie sa fie topit inainte )
2-3 Rozmarin dupa preferinte
Cartofii se pre-fierb inainte sa intre la cuptor, intr-o oala mare am adaugat apa si sare si adus la punctul de fierbere. Cuptorul l-am preincalzit la 220 grade Celsius. Cartofii se curata si se taie in bucati de marimea unei mingii de ping pong . I-am pus in oala cu apa fiarta timp de 10 minute dupa care intr-un scurgator si am amestecat putin pentru a le da o margine care sa absoarba grasimea si sa obtin cartofi crocanti.
Intr-o tava am adaugat o buna parte din unt+ulei, rozmarinul si ustoroiul dupa care am asezat cartofii si am amestecat bine pana cand au fost acoperiti pe toate partile. Neaparat trebuie lasat loc intre cartofi pentru a se coace cat mai uniform, asa voi obtine cartofi crocanti. Se lasa aproximativ 45 de minute, iar dupa 30 minute am vrut sa maresc suprafata cartofului pe tava, astfel m-am folosit de un batator, nu am avut altceva si am apasat incet, incet, pe fiecare cartof in parte, pana cand s-au aplatizat. Apoi am adaugat uleilul cu unt, rozmarin, usturoi , am uns bine de tot cu o pensula de bucatarie si i-am pus din nou la cuptor pentru 25-30 minute , pana cand mi s-a parut ca arata bine, precum niste cartofi crocanti si merita scosi.
Bon profit!
Cartofi mega crocanti si pufosi ca norisorii de pe cer
Ingrediente
- 2 kg cartofi
- 8 bucati catei usturoi
- 3 linguri unt topit
- 3 linguri ulei de masline extra virgin
- 2 ramuri rozmarin se pun doar frunzele
Instructiuni
- Cartofii se pre-fierb inainte sa intre la cuptor, intr-o oala mare am adaugat apa si sare si adus la punctul de fierbere. Cuptorul l-am preincalzit la 220 grade Celsius. Cartofii se curata si se taie in bucati de marimea unei mingii de ping pong . I-am pus in oala cu apa fiarta timp de 10 minute dupa care intr-un scurgator si am amestecat putin pentru a le da o margine care sa absoarba grasimea. Intr-o tava am adaugat o buna parte din unt+ulei, rozmarinul si ustoroiul dupa care am asezat cartofii si am amestecat bine pana cand au fost acoperiti pe toate partile. Neaparat trebuie lasat loc intre cartofi pentru a se coace cat mai uniform si crocant. Se lasa aproximativ 45 de minute, iar dupa 30 minute am vrut sa maresc suprafata cartofului pe tava, astfel m-am folosit de un batator, nu am avut altceva si am apasat incet, incet, pe fiecare cartof in parte, pana cand s-au aplatizat. Apoi am adaugat uleilul cu unt, rozmarin, usturoi , am uns bine de tot cu o pensula de bucatarie si i-am pus din nou la cuptor pentru 25-30 minute , pana cand mi s-a parut ca arata bine si merita scosi.
1 thought on “Cartofi mega crocanti si pufosi ca norisorii de pe cer”