Un spatiu potrivit celor cu pasiune pentru gatit si ziua de duminica!

Prajitura de sfecla cu ghimbir si smantana

Prajitura de sfecla cu ghimbir si smantana

Am o prietena care este maestra in arta prajiturilor si tuturor lucrurilor dulci care pot sa iasa dintr-o bucatarie. Apreciez faptul ca are atat de multa rabdare si ca poate sa urmareasca cu strictete o reteta. Va spun cu mana pe inima ca ea facea ce mai dementiala negresa. Nu sunt adeptul zaharului, dar cand gust dintr-o prajitura si zic ca este geniala, atunci asa este. Fix asta s-a intamplat dupa ce am preparat prajitura de sfecla cu ghimbir si smantana a lui Ottolenghi. Este din cartea pe care am oferit-o cadou jumatatii mele mai bune, pe care o mai fur pentru inspiratie.

In reteta o sa vedeti ca o sa pun si o tableta de vitamina C, se pare ca rolul acesteia este sa mentina culoarea rosie/rozalie a sfeclei.

Cuptorul se preincalzeste la 180 grade C. Ung o forma de tort cu diametru de 28cm si o pun deoparte pana cand prepar blatul.

Pe o tava intinsa asez nucile si pun la cuptor pentru 10 minute. Dupa ce la scot din cuptor le maruntesc bine. Maresc temperatura cuptrului la 190 grade C.

Intr-un bol mai mare amestec faina, zaharul, bicarbonatul de sodiu, praful de copt si sarea. Apoi adaug sfecla rosie, coaja de portocala, nucile si ghimbirul dat prin razatoare.

Ouale si smantana se amesteca cu un tel intr-un alt bol. Adaug uleiul si tableta de vitamina C zdrobita si amestec bine inainte sa vars continutul in bolul mare.

Toata compozitia se pune in forma de tort si se arunca in cuptor pentru 50-55 minute. Blatul se testeaza cu o scobitoare pana cand nu lasa nici o urma din compozitie pe acesta. Scot baltul din cuptor si il las la odihnit pentru 30 minute pentru a se raci complet.

In timp ce se raceste blatul ma pot apuca de glazura. Intr-un bol de mixer adaug crema de branza si mixez pentru cateva secunde pana cand capata o consitenta cremoasa. Adaug zaharul pudra si mixez pana cand se incorporeaza. Torn si smantana si mixez pentru inca 1 minut, pana cand glazura de ingroasa si devine cremoasa. Pe final adaug sucul de la ghimbir si mixez cateva secunde.

Dupa ce s-a racit blatul de prajitura pun glazura, o intind cu o spatula si tai o felie pentru ca nu mai pot sa rezist. Gustul e total diferit, sunt sigur ca o sa mai repet reteta asta. O singura precizare am, eu am avut o tava de 28cm asa ca blatul de prajitura de sfecla nu este prea gros. Arata mai bine si in poze si in realitate daca se face pe o forma de 20cm.

Prajitura cu sfecla, ghimbir si smantana

Prep Time10 mins
Cook Time1 hr 45 mins
Racire30 mins
Total Time1 hr 55 mins
Servings: 8
Author: Liviu

Ingredients

  • 75 g nuci
  • 200 g faina
  • 150 g zahar
  • 2 lingurite praf de copt
  • 1/4 lingurite bicarbonat de sodiu
  • 1/4 lingurite sare
  • 2 bucati sfecla rosie aprox 250g, date prin razatoare
  • 1 coaja de la o portocala
  • 100 g ghimbir
  • 2 oua mari
  • 60 g smantana
  • 125 ml ulei floarea soarelui
  • 1 tableta vitamina C

Glazura

  • 150 g crema de branza la temp. camerei
  • 60 g zahar pudra
  • 70 ml smantana
  • 1 bucata mica de ghimbir se da prin razatoare si se extrage sucul

Bon profit!

Share


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *