De cativa ani toata lumea ma intreaba cum imi iese blatul de pizza atat de crocant pe exterior si pufos pe interior. Mereu le raspund ca daca le-as spune nu ar mai veni la cinele organizate de mine, iar mie imi face placere prea mult sa ii am langa mine si sa ii vad cum se bucura de mancarea pe care o fac. Am realizat ca dragii mei prieteni vin pentru mine, pentru atmosfera creata de fiecare data, iar mancarea este un bonus si m-am decis sa impartasesc aceasta reteta.
Am framantat foarte multe blaturi de pizza, am testat foarte multe retete si am ajuns la versiunea finala de blat pe care il folosesc de fiecare data. Nu dureaza mult sa il prepari, mi se pare ca secretul consta in cat de bine il framanti, pe langa ingrediente de buna calitate.
Pentru blatul de pizza am folosit urmatoarele ingrediente
Blatul secret de pizza
Ingrediente
- 800 g faina alba tip "000"
- 200 g gris macinat
- 1 lingura sare de mare
- 14 g drojdie uscata
- 1 lingura zahar
- 4 linguri ulei masine extravirgin
- 650 ml apa calduta
Incep prin adaugarea drojdiei intr-un bol cu putina apa. O las aproximativ 5 minute, iar intre timp incalzesc putin cei 650 ml de apa in care adaug 4 linguri de ulei de masline si lingura de zahar. Dupa ce actioneaza drojdia o adaug lichidul putin caldut si o amestec.
Intr-un bol sau vas voluminos adaug faina impreuna cu grisul macinat si sarea.
In mijloc fac o gaura in care adaug treptat lichidul si amestec cu o furculita.
Usor adauga cu furculita cate putina faina de pe margine, iar cand simt ca amestec destul de greu cu furculita este momentul in care pun compzitia pe o suprafata curata de lucru.
O presar cu putina faina si incep sa framant blatul de pizza cu mainile. La inceput o sa fie destul de umed blatul, nu va impacientati, dupa ce il framantati pentru cateva minute, o sa se dezlipeasca de pe mana si o sa se integreze in blat. Daca tot nu reusiti sa scapati de blatul de pe mana, puteti sa curatati mainile sub un jet de apa. Blatul de pizza nu se lipeste atat de usor de mainile curate.
Framant blatul aproximativ 10 minute, pentru aceasta folosesc doua tehnici. Prima am invatat-o de la bunica mea, apuc dintr-o parte blatul si il trag spre mijloc apasand cu pumnul, iar a doua tehnica am invatat-o de pe youtube, de la maestri pizzari, aici tin o parte din blat cu mana stanga iar cu dosul mainii drepte il rulez in fata. Repet aceste proceduri timp de 10 minute, iar dupa ce termin blatul trebuie sa aibe o consistenta perfecta. Iti dai seama ca blatul de pizza este gata daca apesi cu un deget pe el si acesta revine aproximativ la forma initiala.
Pentru ca nu vrea sa spal prea multe vase, adaug blatul de pizza in acelasi bol in care l-am pregatit. Aici presar faina si il acopar cu o carpa pentru 1 ora si 30 de minute. Dupa ce blatul isi dubleaza volumul ( asta inseamna ca drojdia s-a facut efectul ) il scot din bol si il impart in 6 sau 8 portii de aproximativ 150 grame.
Rulez fiecare blat sa fie sub forma unei sfere si il transfer pe o tava, o acopar cu o carpa de bucatarie si mai las aproximativ 1 ora la dospit.
Dupa o ora blatul este gata pentru preparare <3 Sa imi spuneti cum a iesit!