Un spatiu potrivit celor cu pasiune pentru gatit si ziua de duminica!

Vday Surprise II – The Dinner

Asa cum v-am promis, am revenit cu Vday part II: The Dinner!
Pe cat e de simplu de preparat, pe atat e de delicioasa. I-am deschis apetitul cu un aperitiv de creveti, inspirat din bucataria Cajun, iar ca fel principal l-am facut K.O. cu felul lui preferat – friptura de vita cu garnitura de cartofi fierti (with a twist!). Scurt si la obiect!

 

Inainte de toate, am taiat cartofii (in coaja) cubulete si i-am pus la fiert cu un praf generos de sare de mare. I-am lasat cam 20 de minute, testand cu furculita sa ma asigur ca sunt moi.

 

In timp ce fierbeau cartofii, am incins o tigaie cu unt si putin ulei de masline, cat sa acopere fundul tigaii. Am tocat un chili rosu si usturoiul, si i-am aruncat in tigaia incinsa, cu niste paprika dulce, sare de mare si piper proaspat macinat.

Se amesteca totul si se lasa cateva minute la foc mediu spre mare, cat sa prinda un pic de culoare usturoiul. Apoi se pun si crevetii (intregi) si se ‘plimba’ un pic prin tigaie, cat sa se puna un pic de unt si chili pe ei. Se da focul mediu si se gatesc pana devine carnea alba si se incovoiaza. Se iau de pe foc si se stropesc cu zeama de lamaie.

 


Gata aperitivul! Se serveste direct din tigaie, cu cateva bucati de paine. Orice aveti prin casa merge de minune. Eu am gasit cateva colturi de ciabatta cu masline – o nebunie de arome!

 

mancare

Acum putem sa ne intoarcem la cartofii de mai devreme. I-am testat cu furculita, sunt aproape gata, deci e timpul sa topim un bucatica de unt intr-o tigaie mare. Strecuram cartofii bine, ii punem in tigaia cu untul topit si amestecam delicat (sa nu se sfarame) aproximativ 3 minute la foc iute. O sa absoarba un pic din unt, cat sa fie super gustosi, dar sa nu se prajeasca.

tigaie2

Scoatem cartofii, strecurandu-i bine astfel incat sa se pastreze cat mai mult unt in tigaie. Punem tigaia la loc, pe foc iute, si repede de tot saram si piperam fripturile de vita, presand cu palma cat sa intre mirodeniile in carne. Recomand cea mai de calitate parte din vita/miel pentru cea mai suculenta si delicioasa friptura!

Nou ne place foarte mult friptura facuta ‘in sange’ (medium rare). Ca sa iasa asa, se da focul pe mediu si se lasa fripturile fix 3 minute pe fiecare parte. Pe ceas, la secunda! Au iesit de minune: fragede, suculente si guuustoase rau! Daca preferati friptura sa fie mai bine facuta, am citit ca ar trebui facuta intre 5 si 7 minute pe fiecare parte, in functie de cat de bine facuta o vreti. Dar credeti-ma pe cuvant: friptura facuta medium rare este un VIS!

Revenind la cina, am pus cartofii si fripturile in farfurii, si pana sa vina domnul la masa am turnat 100ml de apa in tigaia in care am facut fripturile. Am dat bine de tot cu o spatula de plastic, cat sa se desprinda orice arsura sau unt caramelizat, si am lasat sosul sa scada vreo 3-5 minute. Rezultatul se torna peste cartofi si friptura si…Pofta Buna!

P.S. Aveam un pic de sos hollandaise ramas de dimineata, asa ca l-am reprofilat ca extra sos de friptura (merge foarte bine!)
Am avut mare succes mare cu meniul de Valentines Day si nimic nu e mai placut pentru un bucatar amator decat un gurmand fericit, cu burta plina si un zambet mare pe buze! Ne auzim curand, cu alte povesti gastronomice cu final fericit 🙂

Share


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *