Cum 14 februarie s-a nimerit fix intr-o duminica, mi-am zis ca ar fi frumos sa imi delectez jumatatea cu un mic festin. De la brunch si pana la cina dragostea trece prin stomac, nu-i asa?! 🙂
Asa ca am facut un pic de cercetare si am gasit cateva retete buuune de tot, fix pe placul dragutului meu gurmand. Cu frigiderul pus la punct, m-am trezit duminica de dimineata si m-am pus pe gatit.
Pentru brunch, am cautat un pic prin bucataria americana si nu am putut sa ma decid intre Oua Benedict si Clatite cu afine…asa ca le-am facut pe amandoua, spre bucuria rasfatatului.
Oua Benedict si Clatite Americane
- 4 oua
- 2 chifle englezesti sau de orice alta nationalitate, taiate pe jumatate
- 2 linguri de otet pt apa in care se fierb ouale
- Somon afumat feliat mai multe sau mai putine, dupa gust
- Sos hollandaise
- 2 lingurite zeama de lamaie
- 2 lingurite otet
- 3 galbenusuri
- 125 gr unt taiat bucatele
- Clatite americane cu afine
- 200 gr faina
- 1 lingurita praf de copt
- 1 ou
- 300 ml lapte gras
- 1 lingura unt topit si o bucatica pt tigaie
- 150 gr afine
- Sirop de artar/gem/caramel/orice sos de clatite
Nu stiu de ce, dar mult timp am crezut ca Ouale Benedict sunt prea complicate. Mie imi place un mic dejun usor si rapid. Nimic mai simplu: o chifla englezeasca injumatatita (sau orice chifla, sincer), un strat, doua de bacon prajit, oua posate si deasupra o avalansa de sos hollandaise. Si cum amandoi suntem mari fani somon afumat, am ales sa inlocuiesc bacon-ul din reteta clasica cu cateva felii de somon afumat. yum yum!
Sosul se prepara aproximativ la fel ca maioneza: galbenusurile si grasimea sunt baza. Doua diferente: 1) galbenusurile se amesteca cu un pic de zeama de lamaie si otet in prealabil; 2) se amesteca la baie de abur si se adauga treptat unt, pana se ajunge la consistenta dorita.
Clatitele americane le-am facut dupa o reteta clasica, un google search rapid si sunt zeci la alegere. Cel mai frumos este ca, daca gatesti cat de cat in mod regulat, intotdeauna ai la indemana ingredientele de baza: faina, praf de copt, lapte, oua si unt. In plus, am adaugat o mana de afine proaspete in aluat.
Afinele care ating tigaia se caramelizeaza foarte frumos si adauga un plus de gust. Daca aveti un cuptor cu optiunea ‘Keep warm’, pe masura ce sunt gata clatitele, e bine sa fie tinute la cald pana sunt gata toate si se pune masa.
Am aranjat frumos masa, am facut 2 turnulete de clatite, am mai aruncat cateva afine pe langa si la sfarsit i-am lasat lui onoarea sa le faca o ‘baie’ in sirop de artar!
Clatitele nu au deloc zahar, asa ca iubitorii de dulce (ca noi) pot adauga si cateva linguri de gem. Noi am ales gem de capsune, sa mentinem tema fructelor de padure. Si pentru ca e mult prea bun!
Ouale le-am preparat moi, sa avem in ce inmuia chiflele, prajite si unse cu unt in prealabil. Exista ceva mai bun pe lumea asta la brunch? Greu de crezut! Ca sa fie nebunia si mai mare, in timp ce gateam clatitele am facut un pic de loc in tigaie sa prajesc un pic chiflele, pentru o aroma in plus. Ouale Benedict au primit si ele o ‘baita’, cu sos hollandaise. Bun. De. Tot.
Sa avem pofta!
Stay tunned pentru partea a doua: Cina! Spoiler alert: e suculenta!
Similare