Un spatiu potrivit celor cu pasiune pentru gatit si ziua de duminica!

Brunch cu ragu de ciuperci si oua posate

Brunch cu ragu de ciuperci si oua posate

Sufar foarte mult pentru ca nu sunt in zona Transilvaniei, acolo unde gasesti prin pietele alimentare ciuperci de toate soiurile, printre care si hribi, acele ciuperci pline de arome care transforma orice brunch cu ciuperci intr-un real festin delicios.

Si in Bucuresti mai gasesc ciuperci, majoritatea hribilor sunt uscati si vin din Italia. Pentru ca vreau sa iau ingrediente locale, trebuie sa ma multumesc cu cele champignon, ciupercile nelipsite de pe tarabele din Bucur Obor, fie si ele de cultura.

Reteta asta este inspirata de la marele Ottolenghi, unde foloseste ou de rata pentru posare, dar merge la fel de bine si cu un ou proaspat de gaina. Este un preparat bun pentru brunch cu ciuperci, pentru serile friguroase cand ma intorc de la munca, cand am nevoie de ceva comfort food si sa fie mai sanatos. Pentru posare am folosit metoda clasica, apa fiarta cu un strop de otet si invartita cu un tel. Sunt mai multe metode, cea pe care am ales-o este mai la indemana, dar nu da rezultate foarte bune. Albusul nu sta chiar in jurul galbenusului si se cam imprastie, insa am sa fac o cercetare mai amanuntita si o sa iasa un articol doar pentru posarea oului.

Sa trecem la treburi mai importante, incep prepararea retetei prin preincalzirea cuptorului la 200 grade C, cu „fan-ul” pornit. Tai painea in cubulete de 2-3 cm si le amestec cu 2 linguri de ulei de masline, usturoi si sare. Le asez intr-o tava de cuptor cu folie de copt si le las cam 10-15 minute pana cand devin maronii.

Tai ciupercile in bucatele mai mari, cand se prajesc o sa pastreze mai bine forma si nu o sa iasa apa prea mult din ele. Intr-o tigaie medie adaug o lingura de ulei de masline si ciupercile, cu grija sa nu le inghesuiesc. In functie de tigaie, probabil o sa repetati procesul de cateva ori. Cand s-au rumenit usor, introc ciupercile pe cealalta parte pana cand se prajesc la fel si apoi le scot intr-un bol mai mare.

Dupa ce am terminat cu toate ciupercile, am adaug in tigaie toate legumele, morcovul, telina si ceapa verde si le sotez cam 5 minute. Apoi adaug vinul si las sa fiarba aprox. 1 minut. Pun 400ml de apa in tigaie, cimbru si sare, dupa care las 20 de minute la fiert pana cand lichidul s-a redus la jumatate. Ottolenghi spune sa strecor supa intr-un bol mai mare, dar eu vreau sa am in farfurie si legumele asa ca le las in tigaie si opresc focul.

Intr-o cratita medie adaug apa cat sa acopere un ou. Adaug un strop de otet si astept pana cand firbe apa. Sparg oul intr-un vas mic, cu un tel fac un vartej in cratita si adaug oul in apa clocotita. Iau cratita de pe foc si dupa 6 minute oul trebuie sa fie posat la perfectiune. Repet procesul pentru toate ouale, inainte de ultimul ou, pun tigaia cu legume inapoi pe foc pana cand se incalzeste. Adaug ciupercile, smantana si verdeturile care au mai ramas si asezonez cu sare si piper, dupa gustul meu 🙂

Pentru plating iau un bol mic si mai adanc, pun cateva crutoane, apoi adaug legumele si ciupercile, iar dupa asez cu grija oul posat si presar cu cateva frunze tocate de patrunjel, pentru extra culoare. Daca aveti noroc si aveti prin casa ulei cu trufe, puneti un strop peste ou si ceva piper negru proaspat macinat si chemati pe cei dragi sa se aseze langa voi pentru un mega brunch cu ciuperci delicios.

Ragu de ciuperci cu oua posate

Prep Time10 mins
Cook Time20 mins
Total Time30 mins
Servings: 4 portii

Ingredients

  • 600 g ciuperci champignon
  • 400 ml apa
  • 350 g paine fara coaja
  • 100 ml ulei masline
  • 2 catei usturoi
  • 1 bucata morcov decojit, feliat
  • 3 tulpini telina feliate
  • 120 ml vin alb
  • 3 fire cimbru
  • 4 bucati oua foarte proaspete
  • 1 lingura otet pentru posat oua
  • 100 g smantana
  • 4 linguri patrunjel tocat
  • sare,piper asezonare

Bon profit!

Share


1 thought on “Brunch cu ragu de ciuperci si oua posate”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *