Confit de canard domne’, am apucat sa fac si eu asta. Eh, de acum daca vreau sa impresionez atunci sigur scot din joben un confit de rata si il gatesc la perfectiune.
Evident ca am preluat reteta asta de la chef-ul meu favorit Ottolenghi, prepararea in sine nu este complicata. Dureaza nitel pana cand pulpele de rata se gatesc in baia de ulei de masline. Don’t worry, nu are legatura cu prajeala, se gateste la o temperatura scazuta si un timp indelungat, deci slow cook. Rezultatul este o carne frageda, oh si acum imi ploua in gura, si care se desprinde usor de pe os. It can’t get any better than this <3
Ca si garnitura, pentru o cina romantica in doi, eu zic ca o salata fresh merge mai bine decat o portie zdravana de carbohidrati si nu te lasa cu burta pe afara.
Rau ratusca ramurica, unde gasesc eu cele mai bune pulpe de rata din tara? Va las pe voi sa imi trimiteti un mesaj cu ce ati gasit, eu le-am cumparat dintr-un hypermarket, vidate si au fost bune. Acum ca le-am preparat eu „close to perfection” este altceva, dar cred ca au fost de calitate.
Ca sa fie pachetul perfect, o sticla de Merlot sau Pinot Noir merge de minune cu confit de canard. Pentru cei care iubesc bulele, cum prefer si eu, un Prosecco sau Cava extra dry este alegerea perfecta.
In ultima perioada am inceput si eu sa comand preparate cu carne de rata. Probabil gusturile se aproprie din ce in ce mai mult de ale tatalui meu, el este un mare amator de rata si isi ia mereu daca vede in meniu clasicul dish „pulpa de rata cu varza”.
Trebuie la un moment dat sa fac un index cu toate ustensilele din bucatarie si corespondentul lor in engleza. Mi-ar fi mult mai usor atunci cand incerc sa explic altora cum se face si sa vorbesc pe limba mea materna. Da domne’ , devin un Raducioiu, ce sa fac… jeez
Metoda magica
Sa pot sa fiu mai eficient am inceput sa strang echipamentele de care am nevoie la gatit si mi le pun la indemana. Acest confit de canard trebuie sa iasa perfectlicious!
Intr-un bol mic amestec sarea grunjoasa cu o lingura de boabe de coriandru si doua lingurite cu seminte de chimion. Sterg pulpele de rata cu un servetel pentru a nu ramane moist/umede. Le masez mai bine decat la un salon profesionist de masaj cu mixul de condimente. Apoi arunc cu blandete pulpele intr-un bol mediu, acopar cu folie alimentara si se lasa cel putin 6 ore la frigider, sau ca in cazul meu, peste noapte
A doua zi preincalzesc cuptorul la 120grade C cu „fan”-ul pornit (140grade C fara). Am grija sa scot pulpele din frigider cu cel putin o ora inainte de a le gati, sa ajunga la temperatura camerei. Le mai sterg cu un servetel pentru a indeparta cat mai mult din umezeala si le asez intr-o tava mai mare cu pielea in sus, pe cat posibil. Adaug ceapa taiata in 8 bucati, pe de-a-ntregul, capatana de usturoi taiata pe jumate, jumatatile din ardeiul iute. Se pune uleiul de masline peste, se acopera cu foaie de aluminiu si se pune capacul dupa care se lasa la cuptor pentru 3 ore.
Se scoate oala din cuptor si se lasa la odihnit pentru 30 minute, apoi se transfera pulpele intr-o tava de cuptor cu folie de copt. Fiecare pulpa de rata se presara in mod egal cu zaharul brun si chimion. Uleiul se strecoara si apoi se poate lasa la frigider. Inevitabil o sa ramana bucati de grasime si se vor folosi la perpelirea salotei.
Cat timp se odihnesc pulpele, pun sucul de rodie, zaharul, siropul, otetul, juma’ din ardeiul iute si 200ml apa intr-o oala cu peretii mai inalti. Aduc la punctul de fierbere la foc mediu-iute, continui pentru 25 minute pana cand se reduce la consistenta unui sirop de artar. Adaug si boabele de coriandru si se lasa deoparte.
Preincalzesc cuptorul la 220grade C cu „fan”-ul pornit. Adaug 2 linguri din grasimea de rata pe care am pastrat-o mai devreme intr-o tigaie medie cu capac. Adaug salotele, un sfert de lingurita de sare si un praf de piper, le tin cam 7 minute sau pana cand salotele sunt usor maronii pe toate partile. Apoi adaug mixul de rodie pana cand incepe sa fiarba, acoper tigaia cu capac si dau la cuptor pentru 20 minute, pana cand salotele se inmoaie si sosul se intareste, iar apoi adaug semintele de rodie.
Pentru a rumeni pulpele de rata, le pun in cuptor cat mai sus pentru a fi aproape de sursa de caldura si le tin cam 12 minute.
Plating simplu, o pulpa pe farfurie, cateva bucatele de salote si sosul peste aceasta minunatie. Pentru putina culoare am adaugat si cateva bucati de salata. Impresie de nota 10, gust de nota 11, you should try it.
Confit de canard cu salote, rodie si coriandru
Ingrediente
Confit de canard
- 4 bucati pulpe rata
- 25 g sare grunjoasa
- 1.5 lingura boabe coriandru
- 3 lingurite chimion seminte
- 1 bucata ceapa mica
- 1 capatana usturoi
- 1 bucata ardei iute, rosu
- 1.5 lingurita zahar brun
- 900 ml ulei masline
Salote si sos de rodie
- 500 ml suc rodie
- 75 g zahar
- 50 g sirop rodie
- 2 linguri otet blasamic
- 1 bucata ardei iute, rosu
- 1 lingura boabe coriandru
- 500 g salote
- 150 g samburi de rodie de la o rodie
Bon profit!