Un spatiu potrivit celor cu pasiune pentru gatit si ziua de duminica!

Paella vegetariana

Paella vegetariana

Reteta de paella vine din regiunea de sud a Spaniei, din Valencia . Ca toate preparatele internationale mult iubite de noi ( pizza, pasta ) , a pornit ca o mancare a fermierilor si muncitorilor, gatita la foc de lemne in timpul pauzei de pranz. Era facuta cu orez plus orice se afla lang fermele de orez: rosii, ceapa, melci, fasole, iepure, rata si poate un pic de sofran pentru o culoare si flavor special. Paella se manca traditional direct din tava in care a fost gatita cu o lingura de lemn. O poveste frumoasa legate de nume sugereaza ca preparatul a fost mai intai pregatit de un indragostit pentru logodnica lui si cuvantul este o altercatie a expresiei “para ella” , insemnand pentru ea in spaniola. In zilele de azi paella este un nume generic a sute de preparate pe baza de orez . O reteta “originala” Paella Valaenciana nu are fructe de mare ci un mix de pui, iepure si melci cu fasole verde si alba.

O tigaie de paella este larga, rotunda si are marginile curbate, ajuta ca orezul sa fie imprastiat intr-un strat subtire pe toata suprafata tigaii. Foarte important sa se obtina o crusta usor crocanta , pentru aceasta , spre deosebire de risotto, orezul o data pus nu se mai amesteca.

Am pornit cu o tigaie clasica cu peretii usor curbati, am pus pe aragaz la foc mediu-tare, am incins uleiul de masline si apoi am adaugat ceapa si am calit pentru 5 minute la foc mediu. Am adaugat ardeii, feniculul si am fript 8 minute pana cand sunt moi si aurii. Am adaugat usturoiul si se mai gateste 1 minute, apoi foile de dafin si condimentele , am amestecat si adaugat orezul pentru doua minute. Adaugam lichiorul de cirese si sofranul, am fiert inca un minut si apoi am adaugat baza de supa si 1 treime de lingurita de sare. Am redus focul cat se poate de mult, treapta cea mai mica, si am lasat la fiert 20 minute. Foarte important, nu se amesteca, focul redus va preveni ca orezul sa se lipeasca de fundul tavii.

Dupa 20 minute am luat de pe foc tigaia, am gustat si am adaugat sare. Totusi preferabil sa nimerim cantitatea de sare/piper dinainte sa adaugam ingredientele, pentru ca fundul orezului care este crispy, se va imprastia si nu veti mai simti aceeasi textura. Imprastiati rosiile si fasolea fava peste orez, acoperiti tigaia si mai lasati sa se odihneasca pentru 10 minute. Am indepartat folia sau capacul, am adaugat maslinele si am presarat din patrunjelul tocat. Se serveste cu feliile de lamaie si se mananca pana la ultima bucata.

Paella vegetariana

Prep Time20 mins
Cook Time25 mins
Total Time45 mins
Servings: 3

Ingredients

  • 1/2 bucata ceapa
  • 3 linguri ulei masline
  • 3 bucati ardei rosu, verde si galben cate unul din fiecare
  • 1/2 bulb fenicul
  • 2 catei usturoi
  • 2 foi dafin
  • 1/2 lingurita paprika afumata
  • 1/2 lingurita turmeric
  • 1/2 lingurita piper
  • 150 g orez calasparra sau bomba
  • 100 ml lichior de cirese
  • 12 bucati rosii cherry
  • 300 g pastai fasole fava sau boabe
  • 10 bucati masline Kalamata
  • 3 fire patrunjel
  • 1 bucata lamaie

Bon profit!

Share


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *