O reteta super rapida si gustoasa de somon la cuptor cu legume, puteti sa substituiti maioneza cu mai mult iaurt grecesc pentru a o face mai putin grasa, dar o sa pierdeti putin din gust.
Ustensile necesare
1 oala, 1 tava, 1 strecuratoare, aragaz, cuptor, 1 tigaie, 4 farfurii, 1 cutit de chef, 4 tacamuri servit, 1 lingura lemn
Metoda de preparare somon la cuptor cu legume
Am preincalzit cuptorul la 220 grade Celsius si am pus o oala cu 3L de apa la fiert.
Cartofii doar i-am spalat bine sub un jet de apa rece dupa care i-am azvarlit in oala cu apa clocotita. Dupa 15 minute am adaugat in aceeasi oala fasolea verde si sparanghelul si am mai lasat cam 4-5 minute.
Fileurile de somon le ung bine cu ulei de masline, asezonez cu sare grunjoasa ( neaparat ) si piper negru proaspat ranjit.
Pun legumele, cartofii, fasolea verde si sparanghelul intr-o strecuratoare si le las cateva minute pana cand s-a scurs apa.
Intr-o tava mai lunga asez toate legumele, adaug ardeiul rosu taiat fasii lungi, torn ulei de masline, asezonez cu sare si piper negru si amestec usor. Apoi pun fileurile de somon deasupra legumelor, cu pielea in sus.
Asez cu grija tava in cuptor, cat mai sus, sa fie aproape de sursa de caldura, astfel pielea somonului va fi usor crispy si las pentru aproximativ 12 minute.
In timpul in care se face somonul la cuptor, ma apuc de pregatit aioli de spanac. Spanacul il trag la tigaie cu cateva linguri de ulei de masline, pentru cateva minute, pana cand se dezgheata.
Intr-un bol mediu adaug iaurtul grecesc, maioneza, usturoiul pisat intr-un mojar cu pistil sau tocat foarte marunt, sucul de lamaie, laptele, sarea si piperul negru. Dupa ce amestec bine adaug spanacul si las la frigider pana cand este gata somonul la cuptor.
Pun cate un file de somon pe o farfurie, intr-un bol adaug cartofii, fasolea verde, sparanghelul si cateva linguri de aioli de spanac, amestec bine si asez intr-o forma care imi place mie langa somon. Cate 4 cartofi, 4 legaturi de spanac si cata fasole verde vreau eu.
Somonul la cuptor cu legume verzi si cartofi este gata de devorat.
Somon la cuptor cu cartofi noi, sparanghel, fasole verde si aioli de spanac
Ingrediente
Somon cu legume
- 600 g cartofi noi mici 50g bucata
- 200 g pastai fasole verde
- 100 g sparanghel
- 4 bucati fileuri somon ~150g bucata
- 1 bucata lamaie taiata in 4 felii
- 1 bucata ardei iute rosu
- 1 lingura ulei masline
Aioli de spanac
- 80 g iaurt grecesc
- 80 g maioneza
- 2 catei usturoi
- 1 lingura suc lamaie
- 100 g spanac
- 1 lingurita sare
- 1/2 lingurita piper negru
- 50 ml lapte se foloseste cat sa faca sosul mai lichid
Bon profit!