Cand eram mic fugeam de spanac ca de dracu’, taica-miu se supara ca nu infulecam din mancarea pe care a trudit-o atat de mult, maica-mea ma ajuta sa mananc luand si ea o buna parte din portia mea si cadeam la pace. La fel de mult pe cat uram spanacul, imi placea la nebunie desenele animate cu Popey si voiam si eu sa am puterea lui, dar sa nu ma ating de spanac, sau cel putin nu de cel romanesc si sa incerc pe cel “american” 🙂
Cand vreau sa fac un brunch bun, clatitele cu spanac sunt o idee perfecta, aluatul se poate pregati cu o seara inainte, iar dimineata trebuie doar sa le gatesti pe o tigaie non aderenta sau pentru clatite.
Untul de limeta
Untul trebuie sa fie la temperatura camerei , altfel nu se va omogeniza cu restul ingredientelor si cu sucul de limeta ( lime ) . Am batut cu o lingura de lemn untul, apoi am adugat fulgii de chili, sarea ,coaja de lime, zeama de lime, sarea, chimen, coriandru pisat pana cand se face un praf si catelul de usturoi tocat foarte marunt. Am amestecat pana cand toate ingredientele s-au incorporat in unt si compozitia s-a omogenizat.
Cu ajutorul unei folii alimentare de plastic am infasurat untul si i-am dat o forma cilindirica. Musai se lasa la frigider peste noapte pentru a se solidifica.
Spanacul fie il iau din piata, fie din supermarket si poate sa fie congelat ( mai usor pentru cei comozi, nu mai e neovie sa il speli, sa il toci, etc; insa se pierde din gust si prospetime, dar este tot bun ) Eu am folosit pe cel congelat, este foarte ok la gust si nu la fel de pregnant. Se fierbe conform instructiuniilor de pe ambalaj si apoi se lasa la scurs si racit intr-o sita.
Pentru aluat am pus faina laolalta cu praful de copt, untul topit, chimion si laptele.
P.S. untul se poate topi foarte usor si repede in cuptorul cu microunde, se taie bucati mici si se lasa intervale de 5 secunde in cuptor pana cand devine lichid ( la fiecare 5 secunde se scoate si se verifica starea lui )
Apoi am adaugat si un ou intreg si am amestecat bine pana cand toate ingredientele se omogenizeaza si nu mai este nici o parte uscata de faina.
Am toacat fin legaturile de ceapa verde si ardeiul iute rosu (daca il vreti mai putin picant, eliminati samburii si puneti doar o jumatate din ardei).
In aluat am adaugat ceapa, ardeiul si spanacul si amestecam cu grija, nu prea mult.
Intr-un vas/bol separat am spart un ou si am pastrat doar albusul pe care l-am batut pana cand mi-a amortit mana si am obtinut o spuma tare. Daca aveti un mixer vertical merge de minune si nu o sa va doara inchietura mainii 🙂 Dupa ce am terminat am adaugat spuma si am incorporat-o usor in aluat.
Pentru preparearea clatitelor de pe Marte am pus o tigaie la foc mediu si dupa ce s-a incins am adugat doua linguri din aluat pentru a obtine o clatita. Se tine pana cand se rumeneste cate o parte 3-4 minute si apoi se intoarce.
Pentru asamblare eu pun intr-o farfurie 3 clatite, iar pe fiecare cate un rondel din untul de limeta ( doua pentru extra flavor )
Bon profit!
Clatite de pe Marte unse cu unt de limeta
Ingrediente
Aluat clatite martiene
- 250 g spanac congelat sau fresh
- 110 g faina din grau
- 1 lingura praf de copt
- 1 bucata ou
- 50 g unt topit
- 1/2 lingurita sare
- 150 ml lapte
- 4 legaturi ceapa verde
- 1/4 bucata ardei iute rosu
- 1 bucata albus ou
- unt extr pentru uns tigaia
Unt de limeta
- 100 g unt la temperatura camerei
- 1/2 lingurita zeama limeta limeta = lime
- 1/2 lingurita coaja limeta
- 1/4 lingurita sare
- 1/2 lingurita chimen
- 1 lingura coriandru
- 1 catel usturoi
- 1/4 lingurita gulgi chili