Ador numele acestui preparat, „Shakshuka”, te duce cu gandul la copilarie, atunci cand inventai cele mai trasnite jocuri si le dadeai un nume. Partea interesanta este ca merge in orice perioada a zilei, mic dejun, pranz sau cina, eu prefer sa mananc acest preparat la brunch. Reteta a pornit din nordul Africii si a fost adoptata in Israel, unde, aproape in orice colt al tarii, poti sa gasesti un restaurant specializat in Shakshuka.
Cand am facut prima oara Shakshuka am fost surprins de gustul iute-dulceag, nu ma asteptam sa fie atat de bun. Nu va speriati de cantitatea de boia, piper si zahar brun pe care o veti adauga in tigaie.
Shakshuka, un deliciu din orientul mijlociu
Ingrediente
- 4 linguri ulei de masline
- 1 ceapa tocata marunt
- 2 ardei kapia
- 6 catei de usturoi zdrobiti
- 2 lingurite boia dulce
- 1 lingurita piper
- 2 lingurite zahar brun
- 1/2 lingurite seminte chimen
- 2 conserve rosii maruntite
- 1 lingura suc de lamaie
- 4-6 oua
- 1 legatura coriandru proaspat tocat marunt
Aveti nevoie de o tigaie adanca si neaparat cu capac. Puneti-o la foc mediu, nu este necesar capacul in acest moment, adaugati cateva linguri de ulei.
Tocati marunt ceapa, ardeii kapia si cateii de usturoi. Daca uleiul s-a incins, adaugati ceapa si prajiti-o pana cand devine usor maronie. Adaugati ardeiul kapia si prajiti pana cand se inmoaie usor. In acest moment se poate adauga usturoiul si condimentele, boia, chimen si piper si se mai lasa cateva minute la foc mediu.
Se adauga rosile din conserve si zaharul brun, se asteapta pana cand compozitia fierbe, dupa care se lasa focul mai usor si mai fierbe incet pentru 30 de minute. Amestecati din cand in cand si gustati, daca preferati mai iute, puteti sa adaugati piper. Eu spun ca trebuie sa gustam mereu, altfel riscam ca orice mancare sa iasa fada, fara gust, fara personalitate. Incercati sa dati preparatului din personalitatea voastra si sigur nu veti da gres; daca celorlalti nu le place, stiti sigur ca va fi cel putin o persoana care va manca tot din farfurie ( chiar tu ! )
Faceti cateva adancituri in compozitie, acestea vor fi locurile unde vom sparge ouale. Inainte sa adaug ouale, am experimentat putin si am taiat marunt cateva frunze de baby spinach, le-am adaugat compozitiei si am amestecat de cateva ori. Dupa ce ati spart ouale, asezonatile cu sare si piper, puneti capacul peste tigaie si lasati la gatit , la foc mic ( nivelul cel mai mic posibil), pentru 10 minute.
Dati capacul la o parte, puneti coriandaru fresh peste compozitie si sunteti gata de servire!
Bon apetit!