Micul dejun este foarte important pentru mine si familia mea, nu prea trece o zi fara sa mancam in primele ore ale diminetii. In materie de mic dejun, bucataria romaneasca nu dispune de prea multe variante si m-am inspirat din bucatariile internationale. Ouale turcesti, din ce mi-am dat eu seama sunt oua ochiuri, dar nu sunt prajite intr-o baie de ulei cum suntem noi obisnuiti, ci se fac la cuptor. Reteta originala este de la maestrul Ottolenghi, in care in loc de ardei iute foloseste kirmizi biber, o mirodenie turca cu aroma dulceaga si iute.
Micul dejun cu oua turcesti se gateste foarte repede, in 25 minute va puteti aseza la masa. Cuptorul se preincalzeste la 150 grade C, iar intr-o tigaie rezistenta la cuptor adaug rucola, uleiul de masline, sarea si sotez la foc mediu pana cand majoritatea lichidului din rucola s-a evaporat. Cu ajutorul unui ou, intreg, fac 4 cuiburi in mixul de rucola si le sparg pe rand in aceste buzunarase. Le las la cuptor pentru 10-15 minute, pana cand albusurile s-au intarit. Mie imi place ca la micul dejun sa mananc galbenusul mai moale si las tigaia mai putin la cuptor, spre 10 minute.
In timp ce ouale sunt la cuptor, intr-un bol mic am amestecat iaurtul cu usturoiul zdrobit si un praf de sare. De obicei folosesc iaurt grecesc la micul dejun pentru extra energie.
Intr-o cratita mica topesc untul, adaug ardeiul iute, un praf de paprika dulce, putina sare si prajesc 1-2 minute.
Dupa ce s-au facut ouale, le scot din cuptor si torn iaurtul in mijlocul lor. Imprastii sosul de chilli peste tot si micul dejun este gata!
Pentru plating am luat o farfurie colorata si am prajit o felie de paine cu seminte. Am luat o spatula si am asezat cu grija oula si o parte din rucola si iaurt. Micul dejun se poate transforma in brunch daca se pun doua oua turcesti la o portie.
Oua ochiuri cu iaurt si sos chilli
Ingrediente
- 300 g rucola
- 2 linguri ulei masline
- 4 oua
- 150 g iaurt grecesc
- 1 catel usturoi
- 50 g unt
- 1/2 ardei iute rosu fara seminte
Bon profit!